Icona Informació GeneralAlmoradí

D. José Montesinos Pérez Martínez (1745-1828), va escriure entre 1791 i 1816 el "Compendi Històric Oriolà", cèlebre manuscrit que després de moltes vicissituds es troba hui en la caixa Rural central d'Orihuela. En ell està compresa la "Crònica Sumisca de la il·lustre Universitat Règia d'Almoradí", en la que es parla dels orígens i història de la vila.

Si bé cal mencionar que l'obra de Montesinos ha resultat ser una mescla d'història, llegenda i mite (encara que no per això menys bella), no podem establir el seu nivell de veracitat donades les seues característiques.

Almoradí

Segons este manuscrit, Almoradí va ser fundat l'any 1196 abans de Crist pel llegendari Rei Brigo, i va rebre el nom d'Amarión. Va pertànyer a la província de Contestania, constituint part d'un poble de l'Espanya primitiva (probablement d'origen iber) que estava assentat en el territori de l'actual província d'Alacant.

Posteriorment pareix que va ser dominada per grecs i cartaginesos, encara que van ser els romans els que van deixar empremtes inequívoques del seu pas per Amarión. Mes vesprada va passar a pertànyer als visigots (quan estos van expulsar els romans), depenent així, Almoradí, de Teodomiro.

L'any 713 després de Crist, Teodomiro va ser derrotat per les tropes musulmanes d'Abd-al-azis, en una lluita que va durar vint mesos. No obstant la seua derrota, el Duc va obtindre un favorable tracte en virtut del qual, tota la comarca sud de la província va quedar formant un xicotet Estat cristià denominat Tudmir -amb determinat vassallatge respecte dels emirs-, mentres pràcticament tota la península es trobava baix domini musulmà. Esta autonomia es va conservar fins a principis del segle IX que Abderrahman va imposar el domini musulmà.

Este domini es va allargar fins a l'any 1226, que Jaume I el Conquistador va dominar Almoradí i va expulsar els moriscos passant el nostre poble a tindre completa dependència d'Orihuela. Diu la llegenda, que la nit anterior a la gran batalla que va enfrontar a Jaume I el Conquistador amb els moriscos que dominaven la zona i que va tindre lloc un 30 de novembre, van ser vistes sobre la mesquita unes enormes aspes daurades, símbol del martiri de Sant Andreu. Assabentat d'açò en Rei D. Jaume i recordant la festivitat d'eixe dia (Sant Andreu), va ordenar l'assalt de les muralles i va reconquistar Almoradí.