Icona Què VeureQuè Veure

Església Parroquial San Andrés

Església Parroquial San Andrés

L'Església Parroquial de Sant Andreu, és per la seua envergadura i senzilla bellesa l'edifici més destacat de la ciutat. Se situa en el centre geogràfic, en la plaça de la Constitució.

Alberga en el seu interior una autèntica joia per als sentits, el seu orgue que oferix magnífics concerts que atrau a un nombrós públic àvid de gaudir de les seues extraordinàries condicions acústiques.

S'oferixen concerts que atrauen a un nombrós públic. Este extraordinari instrument data de l'any 1780, sent restaurat en 1977, la qual cosa li ha fet recuperar la seua brillant sonoritat.

A més compta amb una iconografia relativament moderna, data de 1940, a causa del terratrémol que va assolar la ciutat l'any 1829.

Hospital i Capilla del carrer Espanya

Hospital i Capilla del carrer Espanya

Des de l'últim terç del passat segle, hi ha un edifici denominat hospital, encara que la seua missió era més aïna albergar transeünts. L'actual edifici es va inaugurar en 1929 i va funcionar com a col·legi de senyoretes assistit per Carmelites. La Capilla annexa a l'hospital és d'estil neoclàssic i ha sigut restaurada recentment. En l'actualitat, esta capella, s'utilitza com a lloc per a recepcions oficials de l'excel·lentíssim Ajuntament d'Almoradí.


Festes Patronals

Sant Andreu

Les festes religioses, com la Setmana Santa i les Festes Patronals d'Almoradí, tenen gran repercussió en la comarca del Baix Segura i entre els veïns del poble. Les festes patronals celebrades a Almoradí són Sant Andreu, La Mare de Déu del Perpetu Socorro, el Crist de les Campanes, els Santos de la Pedra: Sant Abdó i Sant Senén.

Sant Andreu

Conta la llegenda, que la vespra de la commemoració de l'efemèride de Sant Andreu, es van aparéixer unes aspes daurades sobre la mesquita d'Almoradí. L'exèrcit, que tenia Cercada la ciutat, dirigit per Jaume I, va interpretar este fet com un senyal del Sant que indicava que era el moment propici per a la presa de la ciutat.

Per a commemorar la imatge de Sant Andreu, patró d'Almoradí, se celebren actes religiosos (missa i processó), actes culturals (concurs fotografia, teatre, actes musicals,…). Estes festes se celebren el 30 de novembre, coincidint amb la commemoració del Sant i el Mig Any Fester.


La Mare de Déu del Perpetu Socorro

La Mare de Déu del Perpetu Socorro

La nostra senyora del Perpetu Socorro és un antiga icona oriental d'origen desconegut. L'any 1919 els marquesos de Rioflorido van donar a l'església un quadro de la Mare de Déu del Perpetu Socorro. En este mateix any es va fundar l'Arxiconfraria del Perpetu Socorro, la il·lusió i l'entrega amb la que van venerar la Mare de Déu va desembocar en la firma, a càrrec la seua santedat el papa Pius XII, del nomenament de la Mare de Déu del Perpetu Socorro com a patrona d'Almoradí l'any 1945.

Els actes litúrgics en el seu honor se celebren en el mes de juny com a patrona d'Almoradí.

El dia abans de la processó dedicada a la Mare de Déu del Perpetu Socorro es realitza una ofrena de Flores en què són partícips totes les associacions d'Almoradí, els pobles veïns i tots els habitants d'Almoradí en General.

Els fidels acompanyen el seu Mare de Déu en una processó que culmina amb la col·locació en l'altar del temple. Com a conclusió tots els presentes canten l'himne “Salve Mare del Perpetu Socorro”.


Sant Abdó i Sant Senén

"Els Santicos de la Pedra"

Els Santicos de la Pedra

A Sant Abdó i Sant Senén se'ls han conegut sempre per “Els Santicos de la Pedra”. Igual que Sant Andreu, hi ha constància que les seues imatges han estat presentes en les cinc esglésies d'este poble.

Es desconeix quan es va iniciar la devoció a estos màrtirs, que pertanyien a nobles famílies perses i que van ser immolats a Roma cap a l'any 250 d. C., encara que podria tindre alguna cosa a veure amb una enorme epidèmia que va començar a Catalunya en 1489 i que va aconseguir el regne de València ocasionant més d'11.000 morts. Orihuela va patir terriblement aquell assot i al quedar lliure de la malaltia el dia 30 juliol, Orihuela –I este nucli que va patir la plaga-, va declarar festa oficial a Sant Abdó i Sant Senén i es va acordar celebrar tots els anys una processó.

Se'ls denomina “Els Santicos de la Pedra”, perquè és a ells a qui des de temps remots els agricultors d'Almoradí es dirigien en oració, demanant que el pedra o la inclemència del temps no destrossaren les collites en què tot el seu empenyorament, esforç, energia, temps i diners havien emprat.

Al llarg dels segles, s'ha mantingut el fervor cap a ells perquè realment este terme municipal, quan hi han hagut tempestats amb pedra, sempre ha eixit menys perjudicat que la de la contornada. És probable, que alguna “ajuda” hauran tingut per a obrar el prodigi, motivat per l'emplaçament del terme, que està situat entre un sistema de serres d'una banda i les llomes que delimiten la vall del Segura d'un altre, que podrien intervindre en la desviació de tempestats i borrasques.

Encara que el sector agrícola ja no siga tan predominant, en cap moment ha decrescut la devoció pels “Santicos de la Pedra” al llarg del temps.

Moros i Cristians

Moros i Cristians d'Almoradí

Junt amb la celebració d'esta fira i festes populars dels copatrones d'Almoradí, que s'estenen durant més d'una setmana repleta d'actes i esdeveniments, se celebren les festes de Moros i Cristians que formen la “Junta Central Festera Sant Andreu”. Esta Junta es compon de 7 Comparses Mores i 6 Cristianes.

Els actes comencen amb la Retreta, que és una desfilada multicolor en què participen totes les comparses i que servix de preàmbul a estes festes.

L'inici oficial té lloc amb la presentació dels càrrecs festers i la lectura del pregó de Moros i Cristians: després del qual, l'Ambaixada Mora celebra La Presa del Castillo, recordant la història d'Almoradí.

Eixe mateix dia s'obrin les casernes i kábilas en les que disfrutarem de les festes amb els comparsistas.

I a partir d'ací tenen lloc les desfilades que centren un interés especial per a tots els visitants. El primer d'ells és l'entrada mora.

L'endemà té lloc l'Entrada Cristiana, que rememora la reconquista de la localitat per part de tropes cristianes amb la simbòlica Presa del Castillo i amb la particular Ambaixada del Barril, en la qual, ambdós bàndols disputen per un barril de sangria, que al final desagraden tots els participants a l'acte.

Més Informació

Setmana Santa

Santíssim Crist de les Campanes

La Setmana Santa a Almoradí és una mescla de fervor, art i tradició que es ve celebrant des de finals del segle passat. Les primeres confraries a fer processons pels carrers d'Almoradí van ser: El Sant Sepulcre, Sant Joan, La Mare de Déu Dolorosa i Jesús Natzaré.

Però va ser a partir dels anys 40 quan realment es van organitzar estes Germandats i es van crear unes altres de noves com: la confraria de Sant Joan o la del Crist de les Campanes, entre altres. En un principi, l'organització de les desfilades processionals eren dutes a terme entre el rector de torn i els presidents de les Confraries.

La Junta Major de Confraries és de creació més aïna recent. El seu primer president va ser Guillermo Morals Pertusa i actualment la presidència d'honor recau sobre María Teresa Pertusa. Uns dies abans de la Setmana Santa, la Junta Edita i publica una revista, on apareixen totes les confraries i tots els actes que tindran lloc.

Les processons comencen el Diumenge de Rams a la vesprada amb la Mare de Déu dels Dolores i culminen el diumenge de Resurrecció, en la que desfilen totes Germandats. A més de les desfilades, durant la Setmana Santa s'organitzen nombrosos actes litúrgics com: misses per les ànimes dels difunts i Tridus, així com cicles de conferències i concerts corals i musicals.

Més Informació

Fira de l'Automòbil d'Ocasió

Fira de l'Automòbil

Esta fira que es ve celebrant des de fa més de 7 anys a Almoradí reunix a milers de visitants. La celebració és a l'octubre i es poden trobar des d'automòbils d'ocasió fins a vehicles industrials.


Fira "Tendencias 15"

Tendencias 15

Esta fira se celebra en el mes de novembre i dura una quinzena, d'ací la seua denominació. Durant eixos dies, els establiments que componen l'associació de la “Ciutat del Moble” obrin les seues portes els 7 dies de la setmana. En esta fira es pot trobar els dissenys més sorprenents i l'últim en decoració.


Fira Almoradí Ciutat de Servicis

Almoradí Ciutat de Servicis

Cada 2 anys se celebra a Almoradí esta fira que és la major de les fires locals de la comarca, amb més de 5.000 metres de carpa, més de 120 empreses representades de tots els sectors econòmics d'Almoradí i en la que el sector local cobra el protagonisme que es mereix.

Esta fira local oferix, a tots els visitants i ciutadans de la localitat d'Almoradí, este extraordinari aparador a través del qual conéixer i viure en primera persona la realitat comercial i empresarial, així com, oferir un espai lúdic en què puga disfrutar tota la família, com per exemple, activitats d'animació, sortejos, i un infinitat de propostes que cada una d'estes empreses oferta a tots els seus visitants.

Setmana del Moble Almoradí

Setmana del Moble Almoradí

Obligatori és parlar ací de l'Associació “Almoradí Ciutat del Moble”, associació que reunix en el seu si a la major part de les empreses del sector a Almoradí i que componen la major exposició de mobles de tota la Comunitat Valenciana, i que oferixen a tots els seus clients una magnífica oferta de mobles i articles per a la decoració.


Setmana Gastronòmica

Setmana Gastronòmica

Cada dos anys, en el mes d'abril, els restaurants de la localitat, ens oferixen en els seus locals el millor de la cuina d'Almoradí, a través de menús especials de degustació que permeten acostar la cuina, feta amb amor, a tots els que s'acosten a tastar les delícies de la nostra zona d'horta i de productes frescos de la nostra pròxima costa.

Alguns plats típics d'Almoradí són: L'olla amb pilotes, la tita borratxa, rustidera de llissa, saladures de peix o dolços com Bunyols, monas o paparajotes.