Icona Informació GeneralCallosa de Segura

Vista de Callosa amb la Serra al Fons

Callosa de Segura, ombra de serra, cor d'horta.

El seu nom purament grec equival a "lloc bell", conservat o transmés pels àrabs, en l'idioma del qual podria significar "casa o castell fortificat".

És un municipi situat al sud de la província d'Alacant, en la comarca del Baix Segura. Compta amb 17.423 habitants segons dades de l'INE (Institut Nacional d'Estadística) del 2007. Les poblacions més pròximes són: Cox, la Granja de Rocamora, Redován, Orihuela, Rafal, Catral i Sant Isidre.

Callosa de Segura oferix una estampa única, enclavada al peu de la mola de la seua serra que s'eleva sobre la planura del Baix Segura.

És una ciutat amb una economia basada en la indústria i en l'agricultura de regadiu, que ocupa la major part del terreny. La indústria més destacada és la fabricació de fils, cordes i xarxes (herència de la tradicional manufactura del cànem). Callosa es considera orgullosa dels seus orígens com a capital del cànem. Esta indústria la va col·locar en la modernitat de les filatures de xarxes i cordes, primer amb fibres naturalsment i, posteriorment, amb la seua reconversió per mitjà del tractament de nous materials, que posa a Callosa com el primer productor nacional de xarxes i fils. També és important la indústria del calcer.

L'Escola del Cànem, declarada a més bé d'interés etnogràfic de la Comunitat Valenciana pel Consell Valencià de Cultura, promou, junt amb l'ajuntaments de Callosa, cursos d'aprenentatge, a fi d'ensenyar estos oficis que ja no existixen, crear una plantilla rejovenida que convisca amb els monitors majors i puga participar amb ells en les Demostracions, que cada vegada són més demandades fora i dins de Callosa. Recordem la destacada participació i demostració que va tindre Callosa en la fira Spannabis a Barcelona del 2006.

Un important sector també ho constituïx el comerç, estimant-se en aproximadament uns sis-cents establiments, abastint no només al municipi, sinó, als seus voltants.