Clima

Clima

Icona ClimaClima

Platja del Mojón en Pilar de l'Horadada

El clima que disfruta El Baix Segura és el denominat clima Mediterrani, que es caracteritza per unes formidables condicions naturals com són: hiverns benignes, cels aclarits i temperatures suaus al llarg de l'any.

Encara que es denomina així, per ser el clima característic de tota la conca del mar Mediterrani, este tipus de clima està presente en altres parts del planeta com per exemple en les fatxades occidentals dels continents.

Les característiques principals del clima mediterrani són: estius secs, perquè les seues precipitacions no són molt abundants i hiverns relativament humits.

Les precipitacions són variables i en general escasses, entre els 400 i els 600 litres per metre quadrat a l'any. Es presenten principalment a la tardor i primavera, variant segons factors locals, i a vegades poden ser torrencials.

Les pluges torrencials de la tardor són provocades per l'acumulació de calor en les masses d'aigua durant l'estiu i l'arribada de gotes fredes polars. A l'hivern poden aparéixer, localment, anticiclons tèrmics.

Quant a les temperatures són suaus durant tot l'any, amb poca amplitud tèrmica anual (uns 15 ºC), presentant estius un tant calorosos i hiverns suaus en què resulten rares les temperatures d'Oº i, per tant, les nevades. No obstant això, les condicions topogràfiques poden variar estos paràmetres i trobar-nos amb un clima més sec i fred; d'hiverns secs i freds i estius frescos, encara que sempre dins de les condicions generals.

La vegetació aracterística està composta per: l'anomenat bosc mediterrani compost per arbres perennifolis com l'alzina, la surera i el pi; matolls d'arbustos i plantes aromàtiques, com el coscoll, el llentiscle, l'estepa i el romer, que donen lloc a formacions vegetals com el maqui o estepar i la garriga.