Icona Informació GeneralDaya Vieja

Carrer Major de Daya Vella

Els orígens de Daya Vieja es perden en el temps perquè els primers documents escrits que coneixem i que fan referència al nostre municipi daten de la Baixa Edat Mitjana, quan el Rei Alfons X de Castella amb l'auxili del seu gendre el Rei Jaume I d'Aragó la van conquistar. Ja llavors es tractava d'una xicoteta alqueria àrab que posteriorment va ser donada al noble castellà Fernán Pérez de Guzmán.

Diverses cartes reials fan referència a este xicotet municipi que en aquell moment era molt més extens i el nom del qual era "El Daya" formant un sol terme amb la veïna localitat de Daya Nueva.

Segons Juan Bautista Vilar, en 1411, el nostre poble estava format per un casalot fortificat, residència del Senyor, una aldea cristiana de 12 famílies, a banda algunes viudes, ancians i gent mossa amb casa pròpia, i una aljama mudèjar. També existia una xicoteta Església Parroquial, patronat del Senyor.

En el segle XVII es va concedir a D. Jaume Masquefa el títol de baró de la Daya; títol nobiliari que encara seguix vigent en els nostres dies i que ostenten D. Carlos Dolz i Sra. Ana Cardenal. La història del nostre municipi està lligada també al títol dels comtes de Pinohermoso, que van ser amos del mateix durant diversos segles, i que posseïen un Palau en el nucli urbà (en l'actualitat destruït).

Després del terratrémol de 1829 que havia assolat la comarca, es va reconstruir Daya Vieja, per a ser inaugurada i beneïda el dia 12 d'octubre de 1857.

Dins de la comarca del Baix Segura de la província d'Alacant, en la planura produïda pel riu Segura en la seua desembocadura, a tan sols 42 quilòmetres de la Ciutat d'Alacant i a 60 Quilòmetres de la Ciutat de Múrcia.

Molt prop del municipi es troben belles platges com les de Guardamar del Segura (a 5 Km.) i Torrevieja (15 Km.) així com grans ciutats monumentals com Orihuela (17 Km.) i Elx (20 Km.).

Pròxims també són els paratges naturals de les Salinas de Santa Pola i les Llacunes de La Mata i Torrevieja.

A molt poca distància podràs trobar uns quants museus: els arqueològics de Rojales, Sant Fulgenci, Guardamar del Segura..... etnològics a Almoradí, Callosa del Segura...i artístics a Orihuela, Torrevieja, Rojales, etc...