Icona Què VeureQuè Veure

Església Arxiprestal de la Mare de Déu dels Dolores

Fundació

Església Arxiprestal Ntra. Sra. dels Dolores

El dia 4 d'abril de 1735 es mana erigir en Església Parroquial l'ermita que amb el mateix nom es troba en la Reial Vila de la Mare de Déu dels Dolores. Per un Despatx de 9 de maig del mateix any s'anomena al seu primer rector El senyor Sebastián Viala i Soto, prevere, pel Bisbe de la diòcesi de Cartagena el senyor Joseph de Montes (LLIBRE I DE BAPTISMES de la parròquia de Dolores. Foli II. Certificació de Joseph Reau Valent, notari Apostòlic i secretari comptador de la Junta i Diputació de Fundacions, anomenat pels Senyors Dean i capítol de la catedral de Cartagena.). El 23 d'agost es mana que es porte a efecte l'erecció de la nova parròquia i s'admeta al rector presentat, d'acord amb el que establix l'Escriptura de 8 de desembre de 1929. El nou capellà pren possessió del seu benefici d'octubre de 1735.

Primera pedra, 16 d'agost 1737, amb magnífic acompanyament de música, dolçaines, focs artificials i vives. La va col·locar el Dr. El senyor Francisco Sáez Gutiérrez, prevere, que regia de manera interina (pres d'un treball enquadernat en folis groguencs, p 8). Primera mitat de l'Església, dia 16 de desembre de 1752, es beneïx la nova església, i el 17 es trasllada i col·loca La seua Divina majestat amb solemnitat (ho firma El senyor José Falcón, Rector, Llibre 2n racional de Defuncions, 2a part, f 9 v). Segona mitat de l'Església: el dia 7 de desembre de 1774 es fa la benedicció de la resta de l'església i el dia 8 la translació del Santíssim Sagrament i es col·loca el nou Sagrario de l'Altar Major, amb facultat de l'Il·lm. Sr. El senyor José Tormo, bisbe de la ciutat i Bisbat d'Orihuela (ho anota el rector El senyor José Falcón, i ho firma, Llibre 2 de Matrimonis, f 42 v, encara que consta també en el Llibre de Defuncions f 4).

Altar de l'Església de Dolores

En 1895 el rector El senyor Francisco Flores, beneïx el nou paviment de l'Església La restauració que es Du a terme en 2001, sent capellà El senyor Antonio Cabrera, és d'una magnífica envergadura, sent el pressupost inicial de 40 milions de pessetes, subvencionat per PROPRODER, que després de dos anys es convertix en més de 70. (Llibre 23 de Baptismes, en la p anterior al Foli I). En 1903 col·loca el presbiteri de marbre , costa 789,50 pessetes. En 1906, paviment del creuer, col·locar-ho i pedrapiquer , 1905,50 pessetes. La penúltima restauració es fa en 1975 i va superar els quatre milions de pessetes, sent paràgraf El senyor Iván Santos Mollá, dirigint les obres El senyor Francisco Molina Gomis, arquitecte. (José Sáez Calvo. L'Obra Escultòrica de les Esglésias de Piadoses Fundacions i altres pobles del Baix Segura).

Descripció

L'Església de Dolores és una mostra important d'arquitectura del segle díhuit, composta per nau major amb creuer i capelles laterals, transecto, capella major amb cambril, i en la capçalera capella del Sagrament i Sagristia. Amb cúpula i lucernario sobre creuer i dos torres als peus. La seua coberta és de volta de mig punt en l'interior, i cupulins vaídos en les capelles, cobert l'exterior amb teja moruna, vidriada en color blau en la cúpula. La decoració interior, en relleu d'estuc i pintada o daurada, és de bona qualitat dins del rococó. La seua importància és notable, alhora que dins d'esta etapa de l'arquitectura provincial, este és un cas poc freqüent de puresa d'estil i de qualitat (Certificació del senyor Enrique Llobregat Conesa, Dr. En Filosofia i Lletres del Cos Facultatiu de Conservadors de Museus, director del Museu Provincial d'Alacant, conseller Provincial del Patrimoni Artístic i Cultural i Acadèmic corresponent de les Reials de la Història de Madrid i de Belles Arts de Sant Carles de València, a Alacant, a 10 de desembre de 1974).


Obres d'Art

L'Altar de Sant Antoni de Pàdua

Un fresc de pintura arquitectònica, catalogat per la Universitat d'Alacant.

Quadros de quasi dos metres de la Mare de Déu del Rosario, en el cor de l'Església i un oli del Cardenal Belluga, en la sagristia. A més es conserven també un quadro de Sant Andreu apòstol i un altre de San Francisco de Paula, fundador dels Mínims.

Imatge de la Mare de Déu dels Dolores

Sant Pascual Ballador Ntra. Sra. dels Dolores

Ubicada en l'Església Arxiprestal de Ntra. Sra. dels Dolores. Esta imatge, que presidix l'altar major de l'església, símbol de l'arrelada devoció del Cardenal Belluga a esta advocació de la Mare de Déu, va ser realitzada per l'insigne escultor murcià Francisco Salzillo, entre 1743 i 1745. Està considerada com una de les més belles i inspirades creacions de l'escultor.

Imatge de Sant Pascual Ballador (1786)

Patró de Dolores, obra de l'escultor Roque López, de l'Escola de Salzillo. Esta obra està ubicada en l'Església Parroquial de Ntra. Sra. dels Dolores. De set pams i mig, agenollat en un cingle amb una mà al pit, adorant la custòdia, que estarà en un arbre que eixirà del mateix cingle, per a Fundacions.

Monument al Cardenal Belluga

D. Luis Belluga i Moncada (1948). Consagrada a la memòria del fundador de Dolores, este monument, cisellat en bronze per l'escultor valencià D. José Arnal en 1948, va prendre com a model el retrat del prelat que es conserva en la sagristia de l'Església Parroquial. Està instal·lat en la plaça del seu mateix nom i enfront del temple parroquial.

Fira Del Bestiar

Fira del Bestiar

La Fira De Bestiar de Dolores es ve celebrant de manera continuada quasi des dels orígens del nostre municipi. Va prendre un auge rellevant en la zona i comarca allà per la dècada dels 40 i 50, sent el fòrum natural de les transaccions d'animals per al treball en l'horta i de cria per a la producció. El nivell de la Fira De Bestiar de Dolores va ser parell al decreixement del sector primari en favor de la resta de sectors econòmics i per tant la Fira, que satisfeia una necessitat agricultors i ramaders, va ser en continu retrocés.

Fira del Bestiar

El renaixement de la Fira De Bestiar de Dolores es remunta a l'any 1987, que davall l'auspici de la corporació municipal, més concretament de D. Rodolfo Lucas Cano, Regidor de l'Aj. de Dolores en eixa època, el seu interés i il·lusió i arreplegant el sentir popular de recuperar una de les fires ramaderes més important de la província d'Alacant i Comunitat Valenciana, es reunix amb un grup de ramaders i aficionats junt amb personal de la Delegació de Cria Cavallí d'Albacete i Alacant, de tal forma, que naix el compromís de en eixe any fer un xicotet concurs, en el que es començara a recuperar l'antiga tradició de mercat de bestiar dels nostres majors, promocionant els anyencs usos i costums tan arrelats en el nostre poble. L'èxit va ser absolut, per tant les previsions de participació es van quedar molt per davall de la quantitat de bestiar que va acudir a la convocatòria.

Posteriorment es planteja amb serietat, entrar a formar part del calendari oficial de Concursos Morfològics amb Categoria Provincial, aconseguint un rotund èxit quant a participació de ramaderies i públic en general.

Fira del Bestiar

L'any 1991 es va adquirir la Categoria de Concurs Nacional per dret propi, al tindre una assistència en el Concurs Morfològic de Cavalls de Pura Raça Espanyola, de més de 100 exemplars de diverses ramaderies, de més de 5 províncies diferents i tres autonomies com a mínim; junt tot això, que any rere any el Mercat de bestiar, pròpiament dita, anava adquirint més importància quant a número i qualitat dels productes; diferenciant-se amb escreix d'altres mercats pròxims al nostre.

L'afluència tant de públic com de ramaders o persones relacionades amb el món del cavall en particular és excepcional. S'estima una afluència aproximada d'unes 45000 persones, al llarg dels cinc dies de fira.

Festes Patronals en honor a la Mare de Déu dels Dolores

Setmana Santa

En honor a la patrona de Dolores, la Mare de Déu dels Dolores. Se celebra el tercer cap de setmana de setembre, començant el divendres per l'Ofrena de Flores, on tot el poble regala flors a la Mare de Déu en senyal d'amor i respecte a la Mare de Déu. El dissabte continua la festes amb la desfilada de carrosses i la desfilada de moros i cristians.

El diumenge es realitza la multitudinària processó de la Mare de Déu dels Dolores que recorre els principals carrers del municipi. El dilluns és festa local, i en ella té cabuda el tradicional concurs de paelles. Una altra festa local és el Divendres de Dolor. Se celebra el divendres anterior al Diumenge de Rams i té lloc una processó en honor a la Mare de Déu Dolorosa.

Setmana Santa

Dolores compta amb una espectacular Setmana Santa de què cal destacar la gran qualitat de les seues imatges i trons, sent la gran majoria d'ells portats per portants.

Més Informació

Festes Patronals i de Moros i Cristians

Moros i Cristians de Dolores

En honor a la patrona de Dolores, la Mare de Déu dels Dolores. Se celebra el tercer cap de setmana de setembre, començant el divendres per l'Ofrena de Flores, on tot el poble regala flors a la Mare de Déu en senyal d'amor i respecte a la Mare de Déu. El dissabte continua la festes amb la desfilada de carrosses i la desfilada de moros i cristians.

El diumenge es realitza la multitudinària processó de la Mare de Déu dels Dolores que recorre els principals carrers del municipi. El dilluns és festa local, i en ella té cabuda el tradicional concurs de paelles. Una altra festa local és el Divendres de Dolor. Se celebra el divendres anterior al Diumenge de Rams i té lloc una processó en honor a la Mare de Déu Dolorosa.

L'any 1990 desfila, per primera vegada, una comparsa mora: ALA BONICA. Animats tal vegada per ells, uns anys després, en 1998, es crea la primera comparsa cristiana amb el nom de LA GUÀRDIA DEL CARDENAL, donant-li un toc d'alegria i colorit a les desfilades, que des de llavors han vingut participant interrompudament en les festes de Moros i Cristians.

Més Informació

Festes de maig

Les festes dedicades al patró de Dolores Sant Pascual Ballador, se celebren el cap de setmana posterior al 17 de maig. Encara que orientades als jóvens, tots disfruten amb les activitats que s'organitzen: romeria, dinar de germandat, desfilades de les penyes, entre altres...

Festes del Sagrat Cor

Estes festes, que tenen lloc en la pedania de Quatre Camins, són les més importants de quantes se celebren en els barris i les pedanies de Dolores. La data d'esta celebració diversa segons el calendari litúrgic.

Esdeveniments Esportius i Culturals

Futbol 3x3 en Dolores

Hem de destacar les activitats realitzades en el mes de maig, on a més d'organitzar una entretinguda marató d'aeròbic en el pavelló Municipal de Dolores, també es duen a terme trobades entre els distints equips de futbol, desfilades de roba, amb la col·laboració dels comerços, en la Plaça Cardenal Belluga.

En algunes ocasions, l'Ajuntament de Dolores amb les duen a terme trobades entre elsa col·laboració de l'Associació d'Empresaris (ASEMDOLORES) prepara la Fira del Comerç, on cada establiment pot mostrar a la població de Dolores i a tots els visitants quins productes oferix o quins servicis pot prestar, beneficiant-se d'això, alhora que ajuda al municipi a créixer econòmicament.

Durant tot l'any, es presenta una àmplia agenda cultural, en la que destaquen totes les activitats i concerts que oferixen la Unió Musical de Dolores, l'Orquestra Simfònica Acadèmia de Dolores, la Coral "María Trives" i el Grup de Teatre "Belluga" de la localitat.