Icona Què VeureQuè Veure

Església de La Puríssima

Església de La Puríssima

L'església de la Puríssima esta situada en la Plaça de l'Ajuntament, va ser erigida en parròquia independent l'any 1693 pel Bisbe D. Antonio Sauches, segregada de la de Guardamar, dedicant-la a partir d'eixa data a la Puríssima Concepció. Dins del temple criden l'atenció les majestuoses imatges de Ntra. Sra. del Rosario, Sant Roc i un antic quadro de l'Adoración dels Pastors d'autor desconegut.


Ermita de Sant Roc

Ermita de Sant RocUbicada en l'àrea recreativa del Soto del Riu, va ser construïda en 2005 com a mostra de la devoció del poble de Formentera del Segura al seu Sant patró Sant Roc.

L'ermita Roman tot l'any tancada i obri les seues portes a mitat d'agost quan gran part de la població es desplaça fins allí en Romeria, per a venerar Sant Roc.

Gaudix d'un entorn privilegiat, rodejada de naturalesa.


Molí Hidràulic

Molí Hidràulic-Fariner

El Molí HidraulicoFariner de Formentera del Segura va ser construït en el segle XVIII i restaurat recentment. Es localitza al peu del riu Segura, al costat de l'assut i d'una sénia.

Molí Hidràulic-Fariner

Situat en el Barri El pantà, s'accedix a través del Camí del pantà. És un antic molí fariner pertanyent a un sistema d'aprofitament de les aigües del Riu Segura. El Molí forma part d'un complex hidràulic aïllat respecte a l'ocupació urbana concentrada. El complex hidràulic ho componen l'Assut o presa, el Molí de Formentera rehabilitat l'any 2000 i la Sénia de Benijófar. Està previst la posada en marxa en el seu interior d'un museu etnogràfic. Ben Cultural Protegit (1994).

Panell Ceràmic Sagrat Cor de Jesús

Panell Ceràmic Sagrat Cor de Jesús

Es troba en el Barri La Fàbrica, núm. 28. S'accedix des de la carretera CV-906 que unix Formentera del Segura amb Almoradí.

La iconografia del panell representa a Jesús, de mitja cintura superior, en actitud de mostrar el Cor sobre el seu pit. L'orla està formada per un marc motlurat d'un quadro realitzat amb taulellets plans. Es tracta d'una ceràmica vidriada a una sola cara i la qual no posseïx inscripcions.

El retaule té un format rectangular vertical, les dimensions del qual són 80 x 60 cm. Té un total de 12 peces; sent les dimensions de cada una 20 cm. El panell està ubicat en el frontal de la casa, just damunt de la porta principal.

La casa està situada en una de les principals senderes de l'horta del municipi. Es tracta d'una devoció particular, la devoció al Cor de Jesús es va difondre principalment en els inicis del segle XX. Catalogat en l'Inventari d'Immobles d'Etnologia de la Conselleria de Cultura.

Fira Artesanal i Comercial

Fira Artesanal i Comercial

La fira artesanal i comercial se celebra a mitjan mes de juliol en les Aixares del Riu Segura (junt amb el Molí Hidràulic), s'accedix a través del camí del pantà. És un mercat ambulant artesanal i comercial rodejat de tota una sèrie d'activitats com acampada lliure, exposicions, teatre, degustacions gastronòmiques, cors i danses tradicionals, cants d'auroros, actuacions musicals, demostracions de mòlta en el Molí Fariner, etc.

Dia de la Bicicleta

El dia de la bicicleta se celebra el penúltim diumenge de maig consistix en l'organització d'un recorregut per tota l'Horta Tradicional del municipi. Així, este acte, derivat de l'esperit de fraternitat que domina el municipi, es convertix en una activitat lúdica i festiva, caracteritzada per la massiva participació ciutadana (des de xiquets fins a iaios) i on, a més del recorregut amb bicicleta, es Du a terme un esmorzar popular, el regal de camisetes commemoratives i el sorteig d'una bicicleta.

Trofeu de velocitat Formentera del Segura circuit urbà

El Trofeu de velocitat Formentera del Segura circuit urbà

Se celebra a l'agost, on disfrutarem de la realització de carreres pel carrer del municipi en les diferents categories 80cc, 250cc, Clàssiques i Supermotard. A més de les carreres, es Du a terme en el parc Natural el Molí una acampada popular, motoesmorzars, Disc Mòbil i degustació de paella.

Setmana Santa

La Puríssima Concepció

Les celebracions són les comunes a les altres parròquies, així perquè, ens limitarem a consignar els aspectes que són mes propis del lloc.

El Divendres Sant, després dels Oficis, es resa el Via Crucis en el passeig, usant, comunmente un Crucifix de grandària quasi natural. Alguns anys ha tingut lloc este exercici el Dijous Sant a la nit, començant i acabant el recorregut en el Monument Eucarístic.

El Dissabte Sant a la nit, durant el cant del Gloria En la Vigília Pascual, es llancen tirs amb escopetes en la contornada de l'Església per a celebrar la resurrecció de Crist. 

L'única processó pròpiament dita De la Setmana Santa té lloc el Domingo de Resurrecció al matí, amb la Trobada. Ixen de l'Església les dones seguint a la imatge de la patrona, la Puríssima Concepció, a continuació ix el Santíssim Sagrament baix palio acompanyat pels hòmens. La Trobada té lloc en el passeig després de l'emocionat reconeixement que la Mare fa del Fill, funció que assumix principalment un baró amb una sèrie de gestos i que és portador d'una bandera al·lusiva.

Més Informació

Subhasta i Licitació de Sant Roc

San Roc

És un costum popular que forma part de les festes nadalenques que consistix en l'adoració a “Sant Roc” per tots els carrers del municipi, per a posteriorment dur-se a terme la subhasta de totes les donacions realitzades al sant amb l'objecte de recaptar diners per al manteniment de la “Confraria de Sant Roc”. A més, cada vegada que el sant torna a l'església es produïx una licitació on la més alta d'elles és la que rep el dret de ficar el sant en l'església i la recaptació del qual s'unix a l'anterior.

Dia dels Innocents

Dia dels Innocents

Consistix en la recuperació d'un costum popular que va desaparéixer en 1.964 i consistia a eixir a demanar el “estrenes” durant les festes nadalenques. No sols per xiquets sinó per diverses “quadrilles” que davall l'advocació d'un Sant, eixien pels pobles i l'Horta a demanar per a les persones o famílies amb necessitats socials.


Festes Patronals

Moros i Cristians

Es tracta de les festes locals en honor als seus patrons Sant Miquel i Sant Roc que tenen lloc en les dos últimes setmanes d'agost en el nucli urbà principal i la primera setmana de setembre en el barri dels Palacios. Són unes festes marcades per tota una sèrie d'activitats culturals, religioses, musicals, esportives, etc.; entre les que es pot destacar, per posar un exemple, les revetles populars, la desfilada de carrosses, les degustacions gastronòmiques, concerts, la vaqueta, recuperació de tradicions històriques (mòltes de farina, sants innocents), jocs populars (pique i pinyol),…

La romeria de Sant Roc, ix des de l'Església Parroquial de La Puríssima cap a l'ermita de Sant Roc (parc Natural El Molí) on es realitza la missa de campanya. Despues el dia transcorrerà amb concursos de paelles, jocs tradicionals i per ultime es torna a l'Església Parroquial amb la imatge de Sant Roc.

L'endemà hi haurà cercaviles de la banda de música, que recorrerà els carrers del poble per a arreplegar a representants de penyes festeres i totes aquelles persones que vullguen participar en la Tradicional Carrera de Cintes
Que té lloc en la Plaça de l'Ajuntament.

Festes de maig

Són les festes dedicades a la patrona del municipi, la Immaculada Concepció que tenen lloc l'últim cap de setmana de maig. Estes es caracteritzen per un marcat caràcter religiós, destacant fonamentalment la missa i processó en honor a la patrona. A més, estos actes també es complementen tots els anys amb tota una sèrie de manifestacions esportives, històriques i culturals (teatre, manualitats, etc.).

Festes de Nadal

Tots els anys, durant les festes nadalenques, el municipi posa en marxa tota una programació cultural a fi de celebrar unes dates tan assenyalades. Així, es poden destacar activitats com la cavalcada de reis, el betlem municipal, actuacions de la banda de música local, projeccions de cine, actes religiosos amb els seus tradicionals nadales i cançons populars, etc.

Mig Any Fester

Mig Any FesterEl mes de febrer se celebra el mig any fester. On molts membres de penyes festeres desfilen pels carrers del poble acompanyats per una xaranga musical per a acabar en el passeig on celebren una gran menjada amb vi, música i bon ambient.

Abans de començar la Discomóvil i la marxa, cada penya festera va ser obsequiada pel Regidor de Festes amb una placa commemorativa de la celebració del nostre mig any fester.