Icona Què VeureQuè Veure

Església de Sant Pere Apòstol

Portada de l'Església de Sant Pere Apòstol

Encara que data del segle XVIII, recentment ha sigut restaurada. Destaca en ella la cúpula central i les pintures del retaule, hui col·locades com a pintures independents en distints llocs de l'església.


L'Ermita de la Cruz

L'Ermita de la Cruz

En el passeig de Santa Cruz s'ubica l'ermita del mateix nom, remodelada en 1996 i lloc d'esplai preferit pels grangers. Granja celebra les seues festes patronals des del 30 d'abril al 3 de maig en honor a la Santa Cruz.


La Torre de la Mora

Torre Mora

La torre de la Mora es troba en les proximitats de la localitat de la Granja de Rocamora, província d'Alacant.

Esta població d'origen musulmà (possiblement una antiga alqueria) va pertànyer des de 1462 a la família Rocamora, senyors de Benferri. Amb l'expulsió dels moriscos va quedar pràcticament despoblada. Va formar part del municipi d'Orihuela fins a 1565, que es va independitzar. La seua església parroquial va dependre de la de Cox fins a 1602. En 1628 es va atorgar el títol de comtat de La Granja a Francisco de Rocamora i Maça. Posteriorment ho ostentarien els Dávalos, els Pardo i els Agrela.

La Torre de la Mora és un gran poal la part superior del qual, emmerletada, és de construcció molt posterior a la inferior. És possible que fóra la torre defensiva de la primitiva alqueria de què formava part. En els seus voltants es poden veure restes de xicotets amurallamientos que enllacen amb la torre.

Festes

Creu de Maig

San Pedro

L'església catòlica dedica el 3 de maig a honrar la creu del Salvador, perquè, en eixa data, va ser trobada despresa d'haver romàs llarg temps ignorada. Van ser moltes les complicacions per a trobar la creu, de va donar mort a Jesús, però entre els ancians del lloc van donar la pista per al seu troballa, comptant que es trobava esta en un buit del Sant Sepulcre. En este lloc es van trobar tres encreuaments, la de Jesucrist i la dels dos lladres que van ser crucificats amb el, davant de la impossibilitat de reconéixer qual era qual, es van portar trossos de cada una d'ella a una dona greument malalta, que al tocar dos d'elles, no va experimentar cap millora, no obstant això la tercera, la va curar. En la Granja de Rocamora, hi ha partícules, de la fusta de la creu del nostre Senyor Jesucrist, extretes del reliquiari apostòlic, concedides pel Departament de Celebracions Litúrgiques del Summe pontífex, per a la seua pública veneració. La Santa Cruz és la festa gran de la Granja de Rocamora, té lloc dels dies 1 al 3 de maig, en estes festivitats el poble de la Granja de Rocamora venera el "lignum crucis".

Els símbols d'estes festes són dos banderes de color roig, amb l'emblema i signe de la Cruz, presidixen tots els actes. Les banderes són transportades i enarborades durant els festejos pel capità de les festes, que porta una bandera blava i una cort d'àngels que li acompanyen en les desfilades junts amb els arcabussers.

El dia tres de maig la relíquia de la Santa Cruz és portada en processó, fins a l'ermita on Roman la resta de l'any. Una vegada allí se celebra la "Benedicció dels Aires", ritu que consistix a elevar la relíquia orientada als quatre punts cardinals, amb la finalitat que el cel protegisca d'esta manera les collites.

A llarg de les desfilades i processons que tenen lloc en l'itinerari de les festes, les banderes es van enarborant pels carrers, mentres que els àngels realitzen una dansa ritual. Els actes i desfilades de la festa acaben l'última nit amb "la subhasta de les banderes", acte que consistix en la licitació per les banderes presentes en tots els actes festius, a fi de qui les aconseguisca, ser el capità de les festes de l'any que ve, sent esta una tradició singular dins dels programes festius de la província.La dita festa està acompanyada per les comparses de moros i cristians.

Informació Comparses

Sant Pere

La festivitat d'este sant se celebra el 29 de juny, sent el patró del poble de la Granja de Rocamora. Se celebren tres dies d'activitats en el seu honor, començant el dia de la seua celebració.

Mare de Déu del Rosario

EEl dia 7 d'octubre se celebra la festivitat de la Mare de Déu del Rosario, coincidint amb esta celebració comença en la Granja de Rocamora el mes dels Auroros, que en la matinada dels dissabtes d'este mes, canten i recorren el poble amb cançons i trobares.

Folklore

Folklore

El Folklore és una de les tradicions més recents en la Granja de Rocamora que en l'actualitat compta amb no més de dos anys de duració.

Durant la mostra nacional de Folklore, celebrada a principis d'estiu, es duen a terme una sèrie d'activitats programades, com la concentració de grups invitats en la Plaça de l'Ajuntament i recepció per les autoritats, la desfilada de tots els grups per distints carrers del poble cap al recinte del festival i finalment la presentació dels grups i el començament de la mostra amb l'actuació entre altres del Cor "Sant Pere apòstol" de la Granja de Rocamora i de la Banda "Nova Unió Musical" de la Granja de Rocamora.

Els Auroros

Grup dels Auroros de la Granja de Rocamora

Els auroros de la Mare de Déu del Rosario mantenen una tradició centenària.

la Granja de Rocamora, amb poc més de mil habitants, mantenen la centenària tradició que es transmet de generació en generació.

Quan arriba la festivitat de la Mare de Déu del Rosario, hòmens i dones il·luminen de bon matí amb els seus càntics tots els racons del municipi. Iaios i néts, mares i filles, compartixen amb il·lusió i fidelitat el recorregut nocturn pels carrers i places, que realitzen els quatre diumenges d'octubre.

Estos cants tenen sabor a segle XVIII, si bé és possible que l'Aurora i, en conseqüència, els "auroros" que així se'ls denomina, arranque de molt més arrere. Els investigadors daten el seu origen en l'Edat Mitjana, coincidint amb l'arribada dels dominics al convent de Santo Domingo d'Orihuela. Els primers recorreguts dels solitaris monjos pels carrers van ser secundat amb el pas del temps pels fidels que es van sumar a una mostra religiosa que s'ha convertit en una de les més populars de la Vega del Segura. La reunió s'ha convertit en una de les celebracions més emotives, on conviuen en sana germandat, i fecunden l'amistat persones que compartixen l'afecte i la fidelitat a la seua història. Els "Auroros" tenen un do especial per a interpretar els càntics religiosos que s'han escoltat des de la infància.

A les cinc del matí, el toc especial de la campana convoca els seus devots en la plaça de l'Església. D'allí partix el grup inicial, que va augmentant a mesura que es fa el recorregut. La comitiva, acompanyada per fanals, lluïx amb orgull el seu estendard del Rosario. Campanetes, bombos i platerets són els instruments que acompanyen les cobletes, normalment fixes en cada una dels cantons i llocs de costum on els veïns esperen amb impaciència. I sorgixen llavors, a través de les goles, des de molt dins de l'ànima, els càntics religiosos. L'energia natural i innata que sobreïx és fidel reflex de l'essència d'un poble devot i hortolà, gent que lluita de sol a sol per mantindre les seues arrels.

Les suculentes xocolatades, delícia de xiquets i majors, tanquen la matinada festiva, fins a diumenge que ve.

Setmana Santa

Amb l'arribada de la primavera arriba la Setmana Santa. Este temps litúrgic es viu en la Granja de Rocamora com el de major intensitat religiosa de tot l'any. Els de Granja celebren processons passionals i actes i oficis religiosos en què quasi tot el poble participa activament.

Més Informació