Icona Informació GeneralOrihuela

Vista aèria d'Orihuela

Orihuela és la capital de la comarca més extensa de la província d'Alacant, el Baix Segura, amb una extensió de 443.20001 quilòmetres quadrats.

Està situada a 23 metres sobre el nivell del mar, en el sud de la Comunitat Valenciana, limita amb la regió de Múrcia i amb els termes municipals de Torrevieja, San Miguel de Salinas, Pilar de l'Horadada, Benejúzar, Jacarilla, Bigastro, Rafal, Almoradí, Callosa de Segura, Redován, Albatera, Fondó dels Frares, Fondó de les Neus i El Pinós.

El seu clima és temperat, d'una mitjana de 5 graus a l'hivern i 30 graus a l'estiu, i amb pluges molt escasses. La seua escassa pluviometria li permet més de 250 dies de sol a l'any. El terme municipal d'Orihuela s'estén fins al mar amb 16 quilòmetres de costa, amb excel·lents platges, cales i penya-segats: platja Flamenca, Cap Roig, La Zenia, Campoamor, Mil Palmeres i Punta Prima, són algunes en què podrà prendre el sol i un bon bany. I junt amb el litoral, descobrirà el singular paisatge del verd dels camps de golf, entre pins, ametlers i llimeres, sempre amb el mar en l'horitzó.

Orihuela és la capital històrica del Baix Segura del Segura, la zona de regadiu més important de la província d'Alacant, amb més de 80.000 habitants i que deu la seua riquesa a les aigües del Segura que fertilitzen l'horta oriolana. La ciutat ha patit durant molts anys les crescudes devastadores d'este riu (1651, 1879, 1946, 1973, 1987) pel que va haver de ser canalitzat i no es desborda des de 1989.

L'extens terme municipal d'Orihuela (fruit de la seua capitalitat històrica) compta, a més, amb 16 km de costa amb excel·lents platges, cales i penya-segats: Punta Prima, platja Flamenca, Cap Roig, La Zenia, Campoamor i Mil Palmeres. Així, la seua zona costanera forma un nucli turístic junt amb Torrevieja, Pilar de l'Horadada i Guardamar del Segura.

L'element simbòlic oriolà sens dubte és l'Oriol, una au mitològica que estudis recents li relacionen amb l'Oriol (vegen la coincidència amb el seu nom en llatí al nom en valencià, Orihuela: Oriolus oriolus), encara que també l'escorpí té importància. L'oriol forma part de l'escut de la ciutat i de la seua bandera, mentres que l'escorpí només apareix en la bandera. L'escorpí últimament està cobrant importància, ja que a l'Orihuela Club de Futbol li diuen l'equip escorpí i la seua penya, Ultres Orihuela-Frente eskorpión.

El clima és mediterrani-subtropical eixut, amb unes quantes zones àrides. Les temperatures anuals mitges són de 18,5º; les temperatures són benignes, amb uns 14-16º a l'hivern de màxima i 3-8º de mínima, podent produir-se gelades encara que normalment siguen molt dèbils; en la costa solen mantindre's tot l'hivern entre 15-18º sent inexistents les gelades i en estiu sobrepassen els 35é, podent aconseguir els 40º. En les estacions de transició normalment a la tardor es donen dies d'estiu (amb més de 30º) o dies més frescos (entorn de 20-25º) però a la primavera a penes hi ha dies en què no passen dels 25º açò fa que siguen dies estiuencs.

Quant a pluviositat, els hiverns tenen pluges molt irregulars a causa de les debilitades borrasques que travessen tota la península Ibèrica des de l'Atlàntic, mentres que els estius són molt eixuts i anticiclònics, sent comuns les onades de calor Subsaharianes; per tant és a la primavera i tardor quan es concentra el nombre més gran de precipitacions, encara que sense ser les suficients com per a acabar amb la greu sequera (només cauen a l'any 291 mm). A setembre-octubre pot produir-se el fenomen anomenat com "gota freda".

La vegetació és 90% mediterrània, sent el pi l'arbre més conegut; la resta ho formen plantes autòctones de zones desèrtiques com la palmera (el Palmerar d'Orihuela) o espècies de cactus autòctons que s'han convertit en una seriosa plaga que es dóna sobretot en la muntanya d'Orihuela; este cactus prové de les zones àrides dels Estats Units Hi ha paisatges verdaderament semidesèrtics amb sòl arenós i amb uns pocs matolls secs.