Icona Què FerQuè Fer

Ciutat

Escudo de Redován
  • Acostar-se a un dels restaurants típics i degustar el saborós arròs amb conill i serranes, acompanyat de qualsevol dels dolços propis del poble.
  • Disfrutar de l'animat ambient nocturn: cafeteries, pubs, discoteques, disc-pubs, gelateries; una àmplia oferta per a l'oci i la diversió.
  • Redován té molt que mostrar i compartir. Conéixer el seu passat històric, la seua realitat present, la seua cultura; viure les seues festes resulta un valuós regal per al visitant.
  • Endinsar-se a Redován i descobrir l'aspecte d'un poble antic i modern al mateix temps, amb carrers estrets i empinats, que es prolonguen cap a la vessant de la muntanya.
  • Visitar el nucli antic on s'erigix "El Palau", obra històrica (actual Ajuntament), que va ser bressol de la cultura del Baix Segura durant segles, pertanyent antany a l'Orde de Predicadors d'Orihuela, de gran riquesa arquitectònica; en el seu interior hi havia quadros d'enorme valor historicocultural.
  • Contemplar l'Edifici de la Torre del Rellotge (obra arquitectònica del segle XIX), de gran bellesa, amb amplis balcons i finestrals. El rellotge és una verdadera obra d'enginyeria valenciana, una joia d'enorme valor, conservat en bon estat. La torre rectangular que alberga en el seu si la maquinària del vell rellotge, lluïx a l'exterior dos esferes per a l'admiració de tot visitant. Les seues campanades en el silenci d'un poble tranquil i acollidor s'escolten en la part alta de la muntanya i a la llunyania, en les terres que s'estenen en la plana.
  • Pujar a través de les costes dels carrers que conduïxen a la serra; recórrer les sendes tradicionals, i, des de les distintes i pintoresques muntanyes, contemplar el poble i gran part del Baix Segura del Segura.

El poble de Redován es descobrix caminant pels seus carrers, rondant-ho, passejant per la seua horta i camp immediats, i admirant-lo des de l'alt de la Serra.

Cal deixar-se sorprendre per la seua tranquil·litat, pel seu il·lustre Palau, admirar el seu Església; la Torre del Rellotge; assaborir el paisatge i sentir la naturalesa d'interior que oferix la imponent Sierra, amb llomes poblades de pins, que augmenten en la zona recreativa del santuari de la Mare de Déu Mare de Déu de la Salut.

Cal respirar la frescor densa i dolçàs dels carrers del nucli antic, deixant-se assaltar per ecos de llunyanes cultures, de anyenques estirps de senyorius, de delmes i vassallatge. D'esta manera, Redován, es convertix en una indesxifrable font de plaers per al passejant inquiet i curiós. Horta molt preada pels àrabs i lloc de recreació per a grans senyors de l'antiga Orcelis.

En la seua muntanya s'han alliberat feroços batalles; cal recordar "El Bancalico dels Moros", que sempre ha sigut un lloc estratègic per a àrabs i cristians, per tant des d'allí es podia vigilar la contornada.

Una rica gastronomia purament mediterrània entorn de guisats i plats hortolans, arrossos, etc; i una magnífica comunicació vial, reforcen els atractius de Redován, "balcó del Baix Segura".

El seu Entorn Natural

Redován s'ubica al peu d'una impressionant muntanya, plena de vida, d'encant natural. La serra permet molts passejos i possibilitats per a la qual cosa es pot comptar amb l'ajuda dels muntanyencs de la localitat.

Les belles vistes des de qualsevol punt estratègic de l'extensa muntanya, ens mostren verdes extensions d'horta rica i productiva, composta d'innumerables retalls de terra sembrada d'hortalisses i fruiters, que s'obrin d'est a oest del terme municipal. I moreres, oliveres i palmeres d'inquieta presència, que emboliquen amb murmuris de brisa la pau de l'entorn.

Redován presenta un contrastat paisatge. Es troba en una zona privilegiada del marge esquerre del riu Segura. En el seu més fèrtil plana es desenrotllen intensos cultius de cítrics i hortalisses. En contrast amb l'horta hi ha algunes zones de secà que mercé a l'obertura de pous i les canalitzacions dels regs del tranvasament comencen a convertir-se en terrenys òptims per al cultiu.

Este paisatge natural es veu jalonat per les cases de camp. La séquia conduïx l'aigua del reg tradicional que ha donat vida des de sempre a estes terres tan assedegades. Des de fa uns anys la séquia servix de conducte de l'aigua provinent del Pozo de "L'Escorratel", que continua regant les terres d'horta pel sistema d'inundació. No obstant això moltes parcel·les de secà estan modernitzant les seues explotacions i introduint el reg per goteig, prou més rendible a mitjà i llarg termini.

Àrea Recreativa "Ermita Mare de Déu de la Salut"

Vistas desde la Ermita

És una zona de recreació, amb un fàcil accés des del poble, cuneta amb bancades per a menjar, barbacoes, lavabos, jardins, fonts. Es tracta d'un dels pulmons del Baix Segura, sens dubte constituïx un dels paratges millor dotats, un bon lloc per a realitzar una relaxada menjar o berenar després d'un passeig per la serra. Des del mirador es contemplen unes magnífiques vistes del Baix Segura del Segura.


Plaça de La Paz

Plaza de La Paz

S'identifica pels seus enormes arcs superposats que s'alcen en l'escenari del complex recreatiu. De gran bellesa arquitectònica. Una enorme colom com a símbol de la pau i la llibertat s'estampa en el paviment de la plaça. També disposa d'una enorme font ovalada, amb zones de jardins, seients en zones de sombraje i passejos per les arborades. En una de les zones laterals de la Plaça hi ha un parc infantil per al gaudi dels xiquets.


Plaça Miguel Hernández

Plaza Miguel Hernández

S'ubica en l'epicentre de la població. És un lloc molt concorregut. En la part central es troba una impressionant font que refresca en les caloroses vesprades d'estiu. Hi ha àmplies zones enjardinades amb gespa i flors de totes les espècies, amb enormes arbres que donen ombra a la Plaça.


Plaça de la Cruz

Plaza de la Cruz

Recentment finalitzada la seua remodelació. Està tancada en la part exterior que limita amb els carrers de molt de trànsit amb jardineres de pedra artificial, encerclant la Plaça. S'han plantat arbres per tota la superfície, millorant l'aspecte anterior. La creu que s'erigix en el centre, dóna nom a la Plaça des de fa més de 50 anys; al voltant de la qual hi ha un preciós jardí amb roses. Al fons un parc infantil amb jocs diversos.


Plaça Dr. Francisco Ferrer

Plaza Dr. Francisco Ferrer

Plaça amb zona enjardinada i jocs infantils. Té un àmplia zona de jocs tradicionals (petanca) i posseïx molt d'espai i camins tancats per a passejar. Està situada en la nova zona de desenrotllament urbanístic.


Activitats Esportives

Fútbol

Redován oferix al visitant una variada oferta esportiva. Els amants al futbol podran practicar el "esport rei" en les instal·lacions del Camp de Futbol Municipal; equipades amb dos camps de futbol, vestidors, grades amb vestidors i àmplia zona per a fer fúting per al voltant del camp de futbol. Ambdós terrenys de joc estan sembrats amb gespa. Des de fa una dècada l'Ajuntament va impulsar el futbol base inscrivint els xiquets del municipi en categories d'alevins, infantils, cadets, juvenils i 2a Regional. Els distints equips els dirigixen monitors contractats per l'Ajuntament, que tenen com a missió formar esportivament i humanament als esportistes. Durant la setmana els camps de futbol s'utilitzen per als entrenaments i els caps de setmana, dissabtes i diumenges es disputen els partits oficials.

També existix en la nostra localitat un Poliesportiu, compost per unes quantes pistes de tenis, frontenis, futbet i bàsquet. La pista de futbet està dotada de grades i en la zona central del complex esportiu es troben els vestidors i una cantina. Està ubicat en la C/ Els Passos, en la vessant de la muntanya, en plena naturalesa.

L'Escola Municipal de Tenis es va posar en marxa impulsada per l'Ajuntament de Redován i el Club de Tenis de la localitat, on tots els anys s'organitzen classes per als xiquets i adults, a més de jugar-se competicions durant tot l'exercici. Hi ha més de 7m persones inscrites en l'Escola Municipal de Tenis, que compta en la població amb gran arrelament.

El Club Frontenis de Redován, també organitza competicions durant tot l'any. En esta temporada s'ha modernitzat la pista de Frontenis, adequant-la a les exigències reglamentàries, tancant-se per a evitar que les pilotes isquen a l'exterior.

Un altre esport que es practica és la petanca. Se sol jugar en la porta del Bar El Vedat; així com el "el pinyol"; este últim es practica en la porta del Bar de Pedro.

Aventura

Escalada

Per als amants a l'esport-aventura poden disfrutar de l'escalada en la nostra muntanya. El Club de Muntanya de Redován vetla per este tipus d'activitats, organitzant des de fa molts anys acampades locals, on es promouen activitats diverses: tirolina, rapel, escalada, etc.

Les primeres incursions en esta muntanya ens transporten a mitjan segle, quan segons conta el iaio de José Vegara (autor d'unes quantes vies de Redován) pujava amb el bestiar fins a la base dels Talla-vos. L'autor de la primera via de Redován va ser Rafael Botella, que junt amb dos companys, va escometre l'escalada al "Esperó". S'han obert contínuament vies d'escalada, que mostren la incessant labor d'estos escaladors de Redován que, amb la presència destacada de José Vegara, Trino Butrón, Trino Pastor, Juanjo Pascual, Joseico, Enrique, i alguns més, fan presagiar un futur de noves vies en esta formidable muralla que ha captivat a diverses generacions.

Tenint en compte les possibilitats que oferix tot el conjunt de sectors que conformen esta muntanya, és una zona atractiva per a disfrutar de la naturalesa pura, inalterable, que Roman en el seu estat natural; on cal destacar la presència d'uns quants nius d'àguila perdicera, que per sort encara viu en esta muntanya, concretament en el sector Els Talla-vos, on no s'ha d'escalar de febrer a juny. Per damunt de les lleis proteccionistes hem d'autoprohibir-nos l'escalada en certes parets i esta és una d'elles.

El respecte que li devem a la naturalesa sempre ha de prevaldre en l'escala de valors sobre qualsevol via, per molt interessant que ens parega. Per això, és imprescindible no escalar en els sectors esmentats, segur que les àguiles i els seus possibles descendents ens ho agrairan.

La presència de diverses generacions i formes d'escalar ha donat com resultat una gran quantitat de vies per a tot aquell que vullga conéixer este bell paratge d'Alacant, enclavat en la falda de la Serra de Callosa. De segur no defraudarà a ningú esta gran muralla situada al sud de la Comunitat Valenciana, on és possible escalar rutes de 300 metres a 5 minuts de Redován. Actualment, a més de les vies clàssiques, també trobem vies esportives d'una dificultat d'entre V i 6c+. Així, doncs, la modernitat ha arribat de mans d'escaladors locals.

Icona RutesRutes

Ruta Natural: L'Horta

Naranjas

En un principi, fa 500 anys, estes terres eren xicotets caserius que pertanyien a senyors d'Orihuela, i posteriorment al Col·legi de Predicadors d'Orihuela. La terra es repartix ara en centenars de parcel·les i tafulles on el xicotet propietari exercix diàriament, d'agricultor savi. L'horta i el camp contrasten en el paisatge de la plana de Redován. Als peus de la serra, Redován, l'horta i el camp: una infinita planura repleta de cultius, taronges i llimes. Des del lluny s'albira la gran mola de quasi 600 metres d'altitud, amb una important massa forestal: milers de pins i el sotobosque mediterrani que ol a timó i romer, vigilat per verdecillos, cagarneres i titubías.

Recorrent el camí de l'Escorrata, es pot admirar la séquia tradicional, entremesclar-se amb el verd paisatge dels cultius d'hortalisses i cítrics, i tornar per la zona del camí del Camp de Futbol, passant per la Rambla (una de les zones més baixes geogràficament parlant del terme, ja que en època de pluges, es convertix en un verdader llit de les aigües de pluges torrencials).

Sendes Històriques

Higuera

Els sendes històrics, són de gran riquesa paisatgística. Els Xicotets Recorreguts, podríem definir-los, simplement com el rastre deixat pels nostres avantpassats, fruit de la seua curiositat, de l'ambició humana i de la natural necessitat que tenien de comunicar-se.

Recomanem seguir els camins i sendes marcats PRV 59, són sendes de la Comunitat Valenciana. Els trajectes són curts però emocionants i des d'ells es contemplen unes vistes, uns paisatges que aquells amants de la naturalesa els repetixen per la seua bellesa intacta.

Les sendes estan dirigides a excursionistes i a tots aquells que, amb interés de conéixer el lloc per on transiten, amen l'esport de muntanya i la naturalesa.

La nostra Sierra forma part del Sistema Bètic, constituint junt amb la Serra d'Orihuela, dos grans mols calcàries que s'eleven sobre l'extensa plana del Baix Segura solcada pel riu Segura.

La seua proximitat al riu i les seues fèrtils terres han fet que històricament s'hagen assentat sobre les seues vessants nombroses civilitzacions (Cultura de l'Argar, Ibèrica, Romana, Musulmana... fins a la nostra època). Cada una d'elles, ha anat explotant els seus recursos naturals segons les seues necessitats que amb el pas del temps han anat sent cada vegada majors; per la qual cosa la pressió de l'home sobre els seus ecosistemes ha sigut i continua sent molt acusada. Tot això, es traduïx en l'actualitat en un elevat estat de fragilitat del seu equilibri ecològic.

No obstant això, encara conserva nombrosos valors ambientals (paisatges, flora, fauna...) que fan d'esta serra un entorn natural digne de ser conservat i protegit.

  • Senyalització de la Senda de Xicotet Recorregut (PRV 59):
    És un senda ja creat i utilitzat des de temps immemorials i té connexions amb altres sendes de xicotet o llarg recorregut de gran interés històric, geogràfic, cultural i paisatgístic. Està senyalitzat amb dos franges paral·leles (una blanca i una altra groga), indicadors gràfics, senyals de direcció, etc... tot el recorregut de la senda i la seua variant històrica que enllaça amb la senda de la Creu del Mola. La senda principal és el PRV 54 que conduïx a Callosa de Segura.

Senderisme

Mapa de Rutes Senderistas en Redován

Compta Redován amb diferents ofertes per als amants del senderisme:

La Senda Ecològica (Circuit d'inici a l'Orientació i Jardí Botànic).

Xicoteta senda de 450 m. d'interés didàctic i divulgatiu. Xicoteta senda especialment indicada per al passeig i el delit de persones de tota condició física, ja que no revist cap dificultat. Transcorre per una pinnada, junt amb l'Àrea Recreativa "ermita Mare de Déu de la Salut". A llarg de la senda podem trobar una àmplia varietat de vegetació. Algunes d'estes plantes són: figuera, reble, tàpera, pi blanc, ungla de gat, romer, espart, pita,...

El PRV 54

Transcorre des del Paratge "La Pilarica" a Callosa de Segura, fins al Barri Sant Carles, ascendint a Redován pel Barranco del Chinar

El PRV 54 III

Variant de l'anterior. Es pot iniciar des del Barri del Racó i des de L'ermita

El GR 125 "Senda del Poeta"

Este senda, creat en homenatge a Miguel Hernández, no podia deixar de passar per Redován, poble natal de son pare. Al seu pas per Redován coincidix amb este mateix recorregut "La Ruta del Cid", esta comença a Burgos i finalitza a Orihuela. Un monòlit recorda i traça el pas del Cid per Redován.

Font d'Aigua: santuari nostra Senyora Mare de Déu de la Salut

Dificultat: Difícil en alguns trams.
Condicions Físiques: Estar ben preparats.
Recomanacions: Anar proveïts d'aigua, botes lleugeres de muntanya, roba lleugera i fresca a l'estiu i roba que protegisca del fred, la humitat i el vent a l'hivern.
Regles Bàsiques: A tot excursionista que desitge disfrutar de la senda se li demana que respecte la naturalesa, no arranque flors, no tire fem i conserve les fonts i els senyals de la senda.

La Senda del Poeta
Camí del Cid

Més Rutes