Icona Informació GeneralRedován

Vista aèria de Redován

Redován és un municipi del Baix Segura que està situat entre el riu que porta este nom i la serra de Callosa. El seu terme limita: al nord amb els de Benferri, Orihuela i Cox; a l'est amb els de Cox i Callosa de Segura; al sud i a l'oest amb el d'Orihuela. El relleu presenta dos parts perfectament diferenciades: la part nord-est del terme està ocupada per la serra de Callosa, última manifestació del Tries penibètic, molt danyada per l'erosió que ha deixat al descobert tota la seua massa calcària.

Els orígens de Redován es remunten a un assentament iber del S. IV a.C. En el seu terme en unes excavacions realitzades a finals del S. XIX es va trobar un jaciment ibèric molt important, destacant una escultura de gran valor artístic, "L'Grifo de Redován", que es troba en el Museu Arqueològic Nacional. La seua fundació hauria d'atribuir-se a Rebdán, qui va donar el seu nom a la població, capità del rei moro de Granada. Des dels primers anys de la Reconquista (1242-43) va pertànyer a la il·lustre família dels TAFANER.

En 1.490 Redován era una xicoteta alqueria de llauradors, comprada a la família Tafaner per Jaime Santángelo. Va ser segregada de la municipalitat d'Orihuela en la segona mitat del segle XVI. Al començament del segle XVII pertanyia a la família Viques, passant més tard a dependre del Col·legi de Predicadors d'Orihuela en 1.616. Segons anotacions d'Antonio J. De Cavanillas cap a l'any 1800, el poble estava habitat per 124 veïns. El seu terme municipal té una extensió de 9,36 km2 i la seua població va ser creixent gradualment fins a aconseguir més de 7.400 habitants en l'actualitat.