Icona Informació GeneralRojales

Riu Segura al seu pas per Rojales

Rojales és un poble de cultura mediterrània tradicional, que constituïx una forma d'entendre la vida, en la que l'extraversió és un fort component, que es reflectix en l'arquitectura.

Les seues vivendes són tradicionals, de clares influències del model llatí-romà en la seua configuració tipològica. En la morfologia urbana es conserva i distingix la fisonomia urbana en vessant dels barris tradicionals.

El poble de Rojales, presenta culminant la vessant Sud de la seua trama urbana, un conjunt arquitectònic popular subterrani d'una importància etnològica incalculable. Estos barris populars de coves i cases-cova s'emplacen, principalment, en els flancs de diversos turons que delimiten el poble pel Sud, formant quatre conjunts units per carrers i camins: Cuevas del Calvario-Escarrihuelas, Cuevas de la Volta, Cuevas del carrer Vistabella i Cuevas del pantà. Este conjunt subterrani és un dels cascos antics més singulars de la Comunitat Valenciana.

Rojales presenta, a més, un conjunt de monuments de caràcter historicoartístics, representats per l'Assut, Boquera de la Séquia La Comuna, Sénia i Pont de Carles III (segles XVI, XVII i XVIII) que constituïxen un fita paisatgística i urbà de singular importància.

Cal citar també com a patrimoni del municipi els elements integrants del territori, els camins, els regs, (Horta Tradicional), i les arquitectures tradicionals de producció: Aljubs de Gasparito i Molí de Vent, que integren el parc Urbà "La Rajoleria".