La Vega Online - El portal de la Vega Baja

La Vega Online convega Diputación de Alicante
16 de novembre de 2019    Bienvenidos | Benvinguts

Baix Segura > Geografia > Sismologia

Baix Segura

Geografia

Sismologia en el Baix Segura

La comarca del Baix Segura està considerada, després de Granada, com la segona zona sísmica de la Península Ibèrica. La Baix Segura constituïx el focus sísmic més rellevant del sud-est espanyol.

Es distingixen tres importants nuclis sísmics en la comarca: el de Torrevieja, el de Rojales i el de Benejúzar, sent este últim el més important.

Els nuclis de Benejúzar i Rojales estan situats en la línia sisme-tectònica del Baix Segura. Estos nuclis contenen dos falles:

El nucli de Torrevieja se situa en l'extrem sud de la falla del seu mateix nom que creua a la de Guardamar i està delimitat per la fossa tectònica de la Rambla de Benferri, així com per diverses xicotetes falles en Hurchillo i Els Montesinos.

Entre els nuclis sísmics perifèrics a la comarca, encara que de molt inferior intensitat i freqüència, és d'assenyalar el format per la línia del Sangonera (Múrcia), que s'estén des de Lorca (Múrcia) fins a Callosa de Segura, afectant la comarca del Baix Segura en el seu últim segment.

Els focus sísmics del Baix Segura són convulsionats amb una freqüència de 10-12 sacsades lleugeres a l'any i tenen una característica tectónico-epirogénica i la seua causa principal és el moviment d'ajust dels blocs corticals fortament afectats per la formació dels ovals mediterranis.

El 21 de març de 1829 es va produir un fort terratrémol amb epicentre comprés entre els nuclis urbans de Benejúzar, Rojales i Torrevieja, que va originar la destrucció d'algunes localitats de la comarca i greus danys en les restants poblacions. El terratrémol va ser més violent a la vora del riu Segura a causa de la facilitat de propagació de les ondes sísmiques en el terreny al·luvial i quelcom menys en els llocs apartats de les seues riberes.

Després d'este sisme, el segon en importància registrat en la comarca va ser el de 1909, que va ocasionar la destrucció de la pedania oriolana de Torremendo. Excepte estos dos sismes ressenyats, succeïts en època moderna, cap dels registrats fins als nostres dies ha ocasionat danys de consideració en l'hàbitat.


Font: "El Baix Segura" de Gregorio Canales Martínez

 ¡CSS Vàlid! ¡HTML Vàlid! Icona de conformitat amb el Nivell Doble-A, De les Directrius d'Accessibilitat per al Contingut Web 1.0 del W3C-WAI