La Vega Online - El portal de la Vega Baja

La Vega Online convega Diputación de Alicante
15 de desembre de 2019    Bienvenidos | Benvinguts

Baix Segura > Història > Almoradí

Baix Segura

Història

Almoradí

Almoradí és una ciutat de nova creació. Va ser destruïda per un terratrémol que va assolar la comarca de la Baix Segura en 1829 i va destruir per complet la localitat, que va ser construïda de nou conforme al planejament realitzat per l'arquitecte Sr. Larramendi i amb diners procedents de nombrosos donants.

Açò fa que a ulls del visitant, Almoradí aparega com una ciutat nova, sense casc històric ni edificis antics i sense història aparent. Però la realitat és ben distinta.

Foto de l'Església principis del segle XXSegons un manuscrit de finals del segle XVIII que arreplega l'opinió dels historiadors Morales, Soler i Claramunt entre altres, i en el que es combinen unes gotes de realitat i un molt de llegenda, Almoradí es va fundar l'any 1.196 abans de Crist pel llegendari rei Brigo, amb el celebradísimo nom d'Amarión.

Posteriorment pareix que va ser dominada per grecs i cartaginesos, i els romans van deixar empremtes inequívoques del seu pas. Posteriorment, va passar a pertànyer als visigots, quan estos van expulsar els romans, depenent de Teodomiro. L'any 713 després de Crist, Teodomiro va ser vençut per les tropes musulmanes d'Abd-al-azis, però va conservar els seus privilegis sobre la comarca, que va continuar sent un xicotet estat cristià denominat Tudmir, fins a principis del segle IX que Abderrahman va imposar el domini musulmà.

Este domini es va allargar fins a l'any 1256, que Jaume I el conquistador va dominar Almoradí i va expulsar els moriscos. Des de llavors i fins a l'any 1586, que el rei Felip II li concedix el privilegi d'Universitat, Almoradí va tindre una completa dependència de la població d'Orihuela.

En 1.609 es va fundar el convent dels Pares Mínims de sant Francesc de Paula, desaparegut també, com no, a conseqüència del terratrémol que, com assenyalem al principi va assolar Almoradí en 1.829 i va silenciar gran part de la seua història.

Però tot açò no és més que una de les versions que de l'origen d'Almoradí hi ha. Gonzalo Vidal Tur, concedix el privilegi de la fundació d'Almoradí als almoràvits una tribu occidental del Marroc que va dominar mitjana Espanya des de 1130 a 1273. Però en realitat, l'única cosa cert és que Almoradí és un vell poble, a què el pas dels anys ha rejovenit en compte d'envellir, sense que per això haja oblidat ni les seues tradicions i costums, tan antigues com la seua història. El seu mateix nom evoca el seu passat àrab, i si aprofundim en el seu lèxic, este és una mescla del “panotxo”murcià i d'una gran quantitat de paraules provinents del valencià (encara que en l'actualitat és zona castellà parlant, constituïx un testimoni que en algun moment de la història, a Almoradí es va parlar valencià); Almoradí afona les seues arrels en la història de la comarca, una història arrelada en la nostra volguda i fèrtil terra de la Vega del Segura i que propicia una horta esplèndida.¡CSS Vàlid! ¡HTML Vàlid! Icona de conformitat amb el Nivell Doble-A, De les Directrius d'Accessibilitat per al Contingut Web 1.0 del W3C-WAI