La Vega Online - El portal de la Vega Baja

La Vega Online convega Diputación de Alicante
26 de gener de 2020    Bienvenidos | Benvinguts

Baix Segura > Història > Cox

Baix Segura

Història

Cox

La vila de Cox va començar la seua existència en temps remots, com ho avalen els vestigis i les restes arqueològiques trobades en la falda del seu muntanya, dels que ja en el segle XVIII, el cronista oriolà Montesinos va donar raó d'això. Segons Montesinos, es pot parlar de l'existència de Cox com a nucli habitat en l'època visigoda. El dit nucli s'ubica en el paratge conegut com “La Foia”.

Cox va ser un alqueria musulmana conquistada en el s. XII i donada al Rais de Crevillent. En 1304, pel tractat d'Almizra, tot el terme d'Orihuela va passar de la corona de Castella a la d'Aragó, i en el 1320 Heu-la II, descendent d'Aben-Udiel, fa entrega de les seues propietats a Jaume I d'Aragó.

En 1450 Juan Ruiz Dávalos la va comprar als Roca de Togores i va demanar al Rei Joan II d'Aragó permís per a construir-se un palauet en la part alta de la lloma. Diversos factors com l'expulsió dels moriscos i la gran pesta de l'any 1648, que va deixar la Baix Segura quasi buida d'efectius humans, va deixar a Cox amb un vint per cent de població; només a Orihuela van morir cinc mil persones d'un total de set mil cinc-centes. Les conseqüències d'esta gran pesta van ser entre altres la pèrdua de la llengua vernacla (català) pel nombre de murcians i castellans que van vindre al poble i van omplir els carrers de Cox. Amb la implantació del castellà, este poble va passar a anomenar-se Cox, emparat més tard en el segle XVIII amb els decrets de Nova Planta afavorits pel primer Borbó Felip V, comença la reactivació del municipi.

Esta situació de bonança deriva en el derrocament i posterior construcció de la nova església de Sant Joan (1774), la construcció del Palau Episcopal (1777), la construcció de la Posada en el carrer Les Eres (1791), i l'obertura del Portichuelo (1780) i altres camins veïnals.

El més rellevant el segle XX ha sigut l'augment demogràfic que en els últims trenta anys ha augmentat en un tres-cents per cent.

El nucli antic, queda delimitat per la zona de la contornada del Castillo de Santa Bárbara, i el barri de casetes ubicada la vessant de la Serra de Callosa (Cox Vell i barri de La Foia). El nucli de població del Cox musulmà es trobava confinat en l'ajustada àrea del carrer Baix, entre la séquia i la muntanya. Si bé l'espai era estret i angost, la seua ubicació era molt privilegiada al tindre molt pròxims l'aigua i l'horta.

El Cox musulmà comptava amb una mesquita sítia on hui es troba l'església de Sant Joan, la dita mesquita mirava a l'orient.¡CSS Vàlid! ¡HTML Vàlid! Icona de conformitat amb el Nivell Doble-A, De les Directrius d'Accessibilitat per al Contingut Web 1.0 del W3C-WAI