La Vega Online - El portal de la Vega Baja

La Vega Online convega Diputación de Alicante
26 de gener de 2020    Bienvenidos | Benvinguts

Baix Segura > Història > Daya Nueva

Baix Segura

Història

Daya Nueva

El topònim "Daya" té origen àrab, significant "xicoteta depressió tancada", pel que es pot pensar que la seua fundació es deu a estos, No obstant això, les restes iberes challados prop de la localitat, datats entre els segles V-VAIG VORE a.C., han fet pensar que en la zona existia un assentament pertanyent a este poble i que la seua fundació es deuria als mateixos.

Estes terres tenien un aspecte molt paregut als limítrofs saladars d'Elx, fins que es va produir la dessecació de les aigües i el cultiu de terres marginals.

El municipi de Daya Nueva, va ser concedit junt amb el pròxim municipi d'Almoradí i el seu terme al noble castellà Fernán Pérez de Guzmán per part del monarca Castellano Alfons X el Savi. Cap a 1411 se sap que el lloc estava format per un casalot fortificat, que era la residència del senyor, i una aldea cristiana que comptava amb 12 famílies i una xicoteta aljama mudèjar.

A finals del segle XIV la va comprar Jaime Masquefa, sent regentada fins al segle XVII a banda de pels Masquefa, pels Rocafull i pels Boval. Caldrà esperar a l'arribada del segle de les llums, el segle XVIII, perquè Daya Nueva es constituïra en baronia, recaient llavors eixe títol en els Rabasa de Perellós, marquesos de Dosaigües. Posteriorment, eixe títol passaria als Roca de Togores.

Fins a 1707 va pertànyer a la governació d'Orihuela, passant llavors a formar part del corregiment d'Orihuela, romanent en ell fins a 1833.

Serà durant la primera mitat del segle XIX quan es constituïsca com a municipi al segregar-se de la veïna Daya Vella, amb la que havia estat formant municipi des de 1791.

A finals del segle XIX, en 1892 més concretament, Vicente Dasí Puigmoltó, que era fill del sext marqués de Dosaigües, adquiriria el títol de comte-major, sent nomenat il·lustre senyor comte de Daya Nueva.

No serà fins quasi les acaballes del segle XX, en 1974, que es produïsca un altre canvi destacable en la situació dels límits del municipi. És en eixe any en què es produïx l'annexió del veí municipi limítrof de Pobla de Rocamora.¡CSS Vàlid! ¡HTML Vàlid! Icona de conformitat amb el Nivell Doble-A, De les Directrius d'Accessibilitat per al Contingut Web 1.0 del W3C-WAI