La Vega Online - El portal de la Vega Baja

La Vega Online convega Diputación de Alicante
26 de gener de 2020    Bienvenidos | Benvinguts

Baix Segura > Història > Daya Vieja

Baix Segura

Història

Daya Vieja

La història de Daya Vieja es confon amb la de la veïna localitat de Daya Nova. De fet, juntes van pertànyer al terme municipal d'Orihuela des de la Reconquista, efectuada per la Corona de Castella a mitjan S, XIII, romanent adscrits al mateix terme fins a l'any 1791, moment en el qual es van segregar d'Orihuela per a formar un sol municipi que seria denominat de “El Daya” o de “Les Dayas”, com consta en diverses cartes reials que arrepleguen estes circumstàncies.

El Professor Juan Bautista Vilar, detalla com en 1411 el poble estava format per un casalot fortificat, que era la residència del senyor, una aldea de 12 famílies, amb algunes viudes, ancians, gent jove amb casa, una xicoteta església parroquial, patronat del senyor i una aljama mudèjar.

Plaça de LleóEn el segle XVII Jaume Masquefa serà nomenat baró de la Daya, un títol nobiliari que encara seguix vigent en les persones de D. Carlos Dolz i la senyora Ana Cardenal. També està lligada la història d'este municipi al títol dels comtes de Pinohermoso, amos del municipi durant diversos segles i que posseïen un palau en el nucli urbà que en l'actualitat no existix.

El nucli de població va ser reconstruït pràcticament per complet en el segle XIX, després d'haver sigut assolat pel terrible terratrémol de 1829. Esta reconstrucció es va estendre entre els anys 1855 i 1857, sent inaugurada i beneïda el 12 d'octubre de 1857.

Com a anècdota, podem referir com en 1871, invocant la jurisdicció alfonsina, el llavors amo del poble de Daya Vieja va decidir formar el seu propi municipi

En 1928 van ser venuts els terrenys del poble als germans García Pálmer i García Castillo per l'import d'1.500.000 de pessetes. A partir d'este moment les terres van ser parcel·lades i venudes a xicotets propietaris de la zona.

Este procés va tindre un parèntesi imposat per la Guerra Civil i a partir del període 1941-49 es van reprendre les vendes. El resultat d'açò ha sigut la tipologia actual de l'horta de Daya Vieja, on predominen els xicotets propietaris.¡CSS Vàlid! ¡HTML Vàlid! Icona de conformitat amb el Nivell Doble-A, De les Directrius d'Accessibilitat per al Contingut Web 1.0 del W3C-WAI