La Vega Online - El portal de la Vega Baja

La Vega Online convega Diputación de Alicante
26 de gener de 2020    Bienvenidos | Benvinguts

Baix Segura > Història > Dolores

Baix Segura

Història

Dolores

El municipi de Dolores sorgix de l'empenyorament lloc pel Cardenal Luis Antonio de Belluga i Moncada a dessecar i transformar una part de la governació d'Orihuela considerada insalubre per estar constituïda majoritàriament per terrenys pantanosos. La seua idea, era constituir lots de terres que serien dessecades, rompudes i cultivades per colons. Eixe és l'origen del que seria conegut com les “Pías Fundacions”.

Precisament la seua participació en la Guerra de Successió del costat de Felip V, li va suposar primer ser premiat per part del monarca amb el títol de capità General de València, i després li va permetre el poder portar avant les seues idees sobre la colonització del mig.

Entre els primers nuclis poblacionals fundats pel Cardenal, estarà Dolores, que fins a 1707 romandrà incorporada a la governació d'Orihuela, passant en eixe moment a formar part del corregimiento d'Orihuela, on romandria fins a 1833.

La seua fundació es correspon amb l'any 1715, any en què la vila d'Orihuela atorga per mitjà d'escriptura una superfície de 25.000 tafulles de terreny pantanós i insalubre per a la seua colonització. Per a això, es donaven a més sis condicions, entre les que podem destacar la construcció de canalitzacions per a la dessecació del terreny i la construcció de cases i camins.

En 1729 Dolores es va a independitzar d'Orihuela i de Guardamar del Segura, sent-li concedit per part del monarca Felip V el títol de vila en 1732. Junt amb este títol, se li van atorgar un règim jurídic i de regs propis.

Quant a la seua església, va ser la primera alçada en les Pías Fundacions, presentant l'interés de la seua relació amb les esglésies conventuals de la zona. Dedicada a l'advocació mariana de la Mare de Déu dels Dolores, guarda diversos tresors artístics, entre els que es compten les talles que el mestre imatger murcià Francisco Salzillo va fer de la titular de la parròquia i dels sants sant Pascual i Sant Antón.

En 1948 es va realitzar en bronze el bust del Cardenal Belluga. El seu autor va ser el Senyor Arnal. Este bust es troba situat en la plaça del mateix nom, en ple centre de la ciutat, homenatjant d'esta manera la vila de Dolores a qui va ser el seu fundador.¡CSS Vàlid! ¡HTML Vàlid! Icona de conformitat amb el Nivell Doble-A, De les Directrius d'Accessibilitat per al Contingut Web 1.0 del W3C-WAI