La Vega Online - El portal de la Vega Baja

La Vega Online convega Diputación de Alicante
26 de gener de 2020    Bienvenidos | Benvinguts

Baix Segura > Història > Formentera

Baix Segura

Història

Formentera del Segura

Els orígens del municipi de Formentera, abans Frumentària, hem de buscar-los en l'època de la dominació musulmana. El riu Segura que la voreja, van permetre la constitució d'un nucli poblacional, una antiga hisenda que va ser arrabassada als àrabs per Jaume I cap a l'any 1242. Més tard passaria a ser senyoriu de Juan de Portugal, (1357-1433). Durant segles, va passar com a venda, herència o donació per les mans d'altres senyors, fins que va acabar en les mans del marqués d'Algorfa. És en este moment quan deixarà de pertànyer a Orihuela, independitzant-se d'ella en 1731. El poble es funda en eixe moment recolzant-se en la llei Alfonsina. Eren huit veïns en règim d'emfiteusi. Esta no és més que un tipus de contracte pel qual l'amo d'una propietat o un immoble cedix el domini útil, reservant-se el directe, en reconeixement de tot això s'estipula el pagament d'un cànon periòdic i a vegades altres prestacions. Era propietat del marqués d'Algorfa, que va cedir la seua propietat al seu fill Nicolás Pérez d'Isard, senyor de Formentera i marqués d'Algorfa.

Celebració festivaLes millores en el reg i en les pràctiques agrícoles, junt amb la ja mencionada proximitat al riu Segura, van permetre un clar arrancada econòmic del municipi en el segle XIX, moment en què es produïx la desaparició del règim senyorial enfront de l'aparició de les propietats minifundistes.

Eixe gradual creixement, es va veure truncat pels terratrémols patits per la Baix Segura de Segura en 1829. Estos van causar la mort del menys 100 dels veïns, i grans destrosses en les edificacions, com l'església, que no va ser reedificada fins a 1840, i tot això comptant amb l'ajuda dels hereus del marqués.

Amb la proclamació de la Segona República va finalitzar la lenta desaparició del domini nobiliari, creixent el nucli poblacionalment i econòmicament des de llavors.

En 1855 es traslladen les restes mortals del marqués des de València a l'església parroquial de Formentera, on havia volgut soterrar-se, instal·lant-se estos en l'interior d'un magnífic sarcòfag de marbre que acaba per traslladar-se en 1964 al cementeri.

El municipi va continuar creixent d'una manera pausada, arribant a hores d'ara després d'experimentar una important etapa de creixement socioeconòmic derivat sobretot del creixement urbanístic de la zona, a tindre 4500 habitants.¡CSS Vàlid! ¡HTML Vàlid! Icona de conformitat amb el Nivell Doble-A, De les Directrius d'Accessibilitat per al Contingut Web 1.0 del W3C-WAI