La Vega Online - El portal de la Vega Baja

La Vega Online convega Diputación de Alicante
26 de gener de 2020    Bienvenidos | Benvinguts

Baix Segura > Història > Rojales

Baix Segura

Història

Rojales

Pareix que els primers assentaments humans que es van donar en el terme de Rojales són de finals del Neolític, entre el IV i III mil·lenni. Esta presència, se circumscrivia a xicotets poblats de cabanyes prop del riu. Posteriorment, l'Edat del Bronze també arriba a la zona, com es manifesta en el Pujol de Particions i Soler).

Amb la dominació musulmana, ens trobem que tot el poblament rural de la comarca s'estructura en funció de la ciutat d'Orihuela. Destaquen l'alqueria d'al-mudawwar (Almodóvar), que se situava en l'entorn del turó fortificat de Pujol Soler i les vessants d'Inquisició Gran, un poblament medieval que pot considerar-se el Rojales musulmà i que donen origen a una de les tradicions de la zona, la llegenda de L'Encanta.

Darrere de la dominació musulmana, pot dir-se que Rojales és un bell poble hortolà que està rodejat per l'horta de regadiu, un regadiu que florix amb l'ampliació baix medieval de la xarxa de reg en els últims trams del riu Segura. Açò condicionarà la ubicació actual del municipi i del seu conjunt hidràulic urbà, que té un caràcter monumental, estant representat per l'Assut, les boqueres de les séquies majors, la sénia, i el pont de Carles III, obra que unix la població, establida en les dos marges del riu.

Quant a les edificacions, podem descriure la vivenda tradicional de la zona de com influïda per la casa llatí-romana, de pati central i morfològicament podem distingir en ella la fisonomia en vessant dels barris tradicionals.

En el poble trobem també en la seua vessant sud un important conjunt arquitectònic de tipus popular i subterrani que inicia la seua construcció entorn del segle XVIII. És en eixos moments quan Rojales comença a donar els primers passos per a poder constituir-se en població independent de Guardamar.

Eixa independència, la comprarà al Rei per mitjà del pagament d'una important quantitat a les arques del monarca. Esta quantitat estava estimada en 18 ducats per veí. Este procés de separació, es va iniciar en 1749 i va finalitzar en 1773, suposant la pèrdua del nucli de Rojales i de la mitat del terme municipal de Guardamar, que serà incorporat a la nova vila independent que s'ha creat.
Rojales, serà sense cap dubte un exemple de creixement demogràfic i urbanístic lligat a l'expansió de l'agricultura durant els segles XVIII i XIX. Es va a produir així un augment del nombre d'explotacions agrícoles en forma de finques o hisendes agrícoles. S'instal·len així en el camp cases i barraques per a assentar els nous habitants, arrendataris i terratgers que vénen atrets per esta riquesa del camp i de les marjals. També es produïx un augment dels resultats agrícoles perquè l'agricultura comercial que es dóna, veu majors possibilitats d'eixida al comptar amb la possibilitat d'embarcar la producció a Guardamar. Amb tot ho vist, es va produir un creixement general de les vendes i del treball de sectors econòmics com l'artesania tèxtil, amb el lli i el cànem al cap, seguits del filet en espart. En números redons, resultarà que Rojales passarà en poc de temps de ser una aldea amb la mitat de la població guardamarenca a convertir-se durant el segle XIX en un poble que està en paritat respecte al nombre d'habitants amb Guardamar. De fet, Miñano, en la descripció que realitza en 1872 de Rojales explica: “Era la població florent; comptava amb uns 2.500 habitants; els productes de la seua horta eren riquíssims i abundants; els seus pimentons i carxofes abastien a Cartagena, Alacant, Elx, Orihuela i encara Madrid; produïa a més, taronges, cereals, barrella, vi i oli; comptava amb quinze telers, un molí fariner, cinc d'oli i una posada”.

El municipi, ha viscut una sèrie de dures catàstrofes. D'una banda, estan les riuades del Segura, com les de 1879, 1946, 1948, 1973, 1982, 1987 i 1989, encara que hui, el problema és un altre, la contaminació que patixen les aigües. L'altra dura catàstrofe que va viure Rojales, va ser el terratrémol de 21 de març de 1829, un terratrémol d'un 6,6 en l'escala de Richter, i que va causar 10 morts, 34 ferits, 319 cases destruïdes i 82 danyades.

Finalment, cal destacar el desenrotllament turístic actual, de la mà de les urbanitzacions establides en diferents zones del terme municipal, que han fet que la població, normalment uns 8.000 Habitants, s'eleve a més de 30.000 en distints períodes festius i/o vacacionals.¡CSS Vàlid! ¡HTML Vàlid! Icona de conformitat amb el Nivell Doble-A, De les Directrius d'Accessibilitat per al Contingut Web 1.0 del W3C-WAI