La Vega Online - El portal de la Vega Baja

La Vega Online convega Diputación de Alicante
13 de agost de 2020    Bienvenidos | Benvinguts

Baix Segura > Història > San Fulgencio

Baix Segura

Història

San Fulgencio

L'origen de la vila de San Fulgencio està en el S. XVIII, quan l'empenyorament del Cardenal Luis Antonio de Belluga i Moncada es dirigix a dessecar i transformar una part de la governació d'Orihuela que estava considerada insalubre per estar majoritàriament integrada per terrenys pantanosos. En la seua ment, estava la idea de constituir lots de terres que una vegada dessecades pels colons, pogueren ser rompudes i cultivades per estos i les seues famílies. A esta ingent obra, se la coneixeria com les “Pías Fundacions”. Anomenat capità General de València per la seua participació del costat del monarca Felip V en la Guerra de Successió, eixa dedicació al monarca li permetria portar avant sense cap trava el seu projecte.

Este municipi, porta el nom d'un dels coneguts com “Quatre Santos de Cartagena”, Sant Isidor, Sant Leandre, Santa Florentina i San Fulgencio. San Fulgencio, Doctor de l'Església des de 1880, en època de Pius IX, és patró de les diòcesis de Cartagena i Plasència.

La fundació de San Fulgencio es produïx en 1729, tenint la categoria de Vila Reial des de la seua fundació, estant esta concedida pel monarca Felip V.

El primer contingent de pobladors del municipi, procedia de la zona de la conca del Segura, especialment de Múrcia i la seua horta.

La seua població, de la que ja hi havia dades uns anys després, més concretament en 1794, era d'un poc més de 1200 habitants, encara que també cal destacar que els alts i baixos patits pels cultius i les epidèmies patides pels habitants de la vila, fan que a penes seixanta anys després s'haguera reduït el nombre d'estos a uns 850.

D'esta època data l'església parroquial de San Fulgencio, amb planta de creu grega i del centre del qual sorgix una cúpula arredonida.

El municipi, té com a recursos naturals els que li oferix la proximitat a la Serra del Molar, declarada per la Conselleria de Medioambiente “muntanya d'utilitat pública”. Les espècies de la zona són pi mediterrani i els matolls, destacant el romer i el timó. També existixen en la zona pistes forestals i sendes, destacant el Paratge de “L'Escuera”, que entravessa la muntanya i permet arribar a punts des dels que divisar la Baix Segura i la costa. Precisament en “L'Escuera” i en “El Molar” es van trobar restes de la cultura ibera, datats entre els segles VI al II abans de Jesucrist, localitzats en la Serra del Molar, amb àmfores, vaixelles, ceràmiques gregues de vernís negre. A hores d'ara, encara persistixen els treballs en el jaciment “L'Oral”, que poden tirar més llum sobre el passat de la zona.

La principal activitat econòmica del municipi durant molt de temps, ha sigut l'agrícola, encara que la proximitat a la costa i a altres nuclis pròxims a la costa, com Guardamar o la Marina, han significat certs canvis, com el creixement dels nuclis habitats per la construcció d'urbanitzacions. Este procés, fort i constant en els últims anys, s'inicia en els anys 80, destacant el cas de la urbanització la Marina. Esta derivació de l'activitat principal del municipi, ha suposat també la instal·lació d'una sèrie d'infraestructures culturals demandades pel turisme i per eixa nova població que s'ha instal·lat mercé a la bonança del clima i de l'emplaçament del municipi. És el cas del Museu Arqueològic, creat en 1992 en l'antic edifici de l'ajuntament i que compta amb els fons de les excavacions realitzades en la zona. Un altre aspecte que també ha vist augmentada la seua promoció, són les distintes festes celebrades en el municipi. Les patronals, són al Gener, els dies 16 (San Fulgencio) i 17 (Sant Antón) i a l'octubre, el dia 8, que és la festivitat de la patrona, la Santíssima Mare de Déu dels Remedios. També celebren el 16 de juliol la festivitat de la Mare de Déu del Carme i finalment, dins de les dates nadalenques, celebren la missa de Gall el 24 de desembre i el 28 del mateix mes la missa dels Santos Innocents.

Com a curiositat, destacarem que el topònim només ha sigut substituït una vegada, i ho va anar durant la Guerra Civil, sent conegut amb el nom d'Ucraïna del Segura.¡CSS Vàlid! ¡HTML Vàlid! Icona de conformitat amb el Nivell Doble-A, De les Directrius d'Accessibilitat per al Contingut Web 1.0 del W3C-WAI