Baix Segura >
Festes > Albatera
Baix Segura
Festes
Albatera
Albatera disfruta de festes durant totes les estacions de l'any. A l'hivern celebren les festes de Sant Antón, el 17 de gener i la Setmana Santa, al març o abril, nombrosos passos religiosos ixen en processó amb la participació de la Unió Musical "L'Aurora".
En el segon dilluns després de la Setmana Santa, se celebra la Festa Local de Sant Vicent Ferrer.
Durant la primavera, en la segona setmana de maig, el dia 12, celebren la festa de Sant Pancraç, el dia 13 de maig la Festivitat de la Mare de Déu de Fàtima i a continuació, el dia 17, es duen a terme les festes de Sant Pascual, en el carrer amb el mateix nom tenint la seua culminació l'últim cap de setmana amb les festes del barri de Sant Jaume.
A l'estiu i coincidint amb les desfilades de Moros i Cristians, celebren les festes patronals en honor a Santiago apòstol, del 19 al 29.
A la tardor, a finals de setembre, el sant és el dia 29, festes en honor a Sant Miquel Arcàngel, en la barriada del mateix nom. Processó, desfilades, música, focs artificials, adorn de carrers.
A principis d'octubre, Festivitat de la patrona Mare de Déu del Rosario o de l'Aurora. Processó religiosa, desfilades, bandes de música, coronació de reina de les festes, jornades dedicades a les magranes que ja estan en la seua plena collita. "Cant d'Auroros" organitzats per gents creients que s'alcen a l'alba, a l'aurora, per a resar el rosari "rosari de l'aurora", per mitjà de cants antics i tradicionals.
Així mateix, des de fa anys es ve celebrant la Romeria que porta a la patrona, La Mare de Déu del Rosario, a l'ermita que a este efecte se li construïsc en el parc de Muntanya, "Mare de Déu del Rosario", junt amb la Urbanització de Serralba, situada en la serra d'Albatera.
Esta Romeria va començar pels anys 90, la que se celebra en el present any és la número XVII, i des de llavors ha pres cada vegada més importància i rellevància social.
Actualment s'ha convertit en un dels esdeveniments cultural-religiós més importants que se celebren en la localitat. Es realitza el diumenge i dilluns següent al de Resurrecció, este dilluns es declara com a festiu local, i coincidint amb el final de la Setmana Santa d'alguna manera servix de colofó a la celebració d'esta.
El desenrotllament d'esta Romeria és el següent:
- El Domingo següent al de Resurrecció, els fidels es congreguen a la porta de l'ermita de La nostra patrona, i col·locant la imatge sobre un vehicle guarnit a este efecte, partixen a peu, sobre les 9,30 hores del matí, i inicien el camí pels carrers del poble fins a la carretera del Fondó, continuant després per la carretera anomenada popularment de Serralba, fins a arribar a la Urbanització d'este nom, passant a través dels seus carrers fins a arribar al santuari, situat en el parc de Muntanya.
- En este santuari queda col·locada en un altar, i a continuació se celebra una missa de campanya, a la que assistixen tots els Romeus que l'han acompanyat en el seu desplaçament des d'Albatera, així com veïns de la contornada.
- Posteriorment, per l'Excm. Ajuntament, s'oferix una paella gegant a tots els romeus i visitants.
- A la vesprada es trau la imatge de la Mare de Déu, sobre un tron portàtil, a coll dels fidels a sol·licitar les estrenes per les vivendes de la Urbanització, acompanyada dels cants tradicionals, estes estrenes es destina a atendre necessitats l'ermita i el finançament de les festes que, en honor a la patrona se celebren el primer diumenge del mes d'octubre.
- En la nit del diumenge, en l'esplanada situada davant de l'altar on pernocta la Mare de Déu, els feligresos i romers romanen fins a altes hores de la matinada acompanyant a la imatge i la Germandat oferix una xocolatada, que s'anuncia llançant uns coets i congrega gran nombre de persones.
- Durant el diumenge es realitzen en l'interior del parc diversos jocs i demostracions esportives, com a tir amb arc i rem en la barca modalitat caiac, tallers diversos i joc de la busca del tresor, així com passejos en burro per als més menuts, açò fa d'este diumenge un dia replet d'activitats que perdura molt de temps en el record dels visitants.
- L'endemà al matí continu el recorregut pels xals dels voltants, sol·licitant les estrenes, fins que sobre les 17 hores s'inicia el camí de tornada, igual que l'anada a peu, acompanyant la imatge que va col·locada sobre un vehicle adornat i entonant els cants tradicionals.
-
Multitud de persones, sobre les 19 hores, es congreguen en la carretera del Fondó a esperar la comitiva i l'acompanyen fins a la seua ermita, on col·loquen la Mare de Déu en el seu altar i entonen els últims resos i càntics.
- Tant en el trajecte d'anada com de tornada de la comitiva, els romeus, acompanyants i la imatge visiten els xalet que troben en el camí, en estos descansen i entonen els cants i oracions pertinents.
- Els propietaris de les vivendes oferixen als romeus tot tipus de menjars i begudes, des de dolços com a coca bova, rosquilles o Bunyols a entrepans, pastissets o pizzes, fruites seques, embotits a la brasa etc... Amb els quals els caminants calmen el seu set i prenen forces per al camí.
En resum unes jornades de convivència, fraternitat i demostració de la fe i devoció que el poble professa a la Mare de Déu del Rosario, la patrona.