La Vega Online - El portal de la Vega Baja

La Vega Online convega Diputación de Alicante
23 de març de 2023    Bienvenidos | Benvinguts

Baix Segura > Festes > Almoradí

Baix Segura

Festes

Almoradí

El visitant que s'aguaite a Almoradí el 30 de novembre de qualsevol any, podrà veure la festa que dediquem al patró, Sant Andreu apòstol, que segons conta la llegenda es va aparéixer a les tropes de Jaume I la nit anterior a la conquista d'Almoradí, i que gaudix de gran devoció en esta localitat.

Per a commemorar la imatge de Sant Andreu, patró d'Almoradí, se celebren actes religiosos (missa i processó), actes culturals (concurs fotografia, teatre, actes musicals). Estes festes se celebren el 30 de novembre, coincidint amb la commemoració del Sant i el Mig Any Fester.

Encara que no sols el patró gaudix de gran devoció a Almoradí, per tant el Crist de les Campanes és tan volgut pels seus habitants com a Sant Andreu apòstol. De fet té la seua festa i processó que se celebra l'últim diumenge de setembre, tots els anys.

El 27 de juny, amb l'inici de l'estiu, se celebra la festa de la patrona d'Almoradí, la Mare de Déu del Perpetu Socorro. És un antiga icona oriental d'origen desconegut. L'any 1919 els marquesos de Rioflorido van donar a l'església un quadro de la Mare de Déu del Perpetu Socorro. En este mateix any es va fundar l'Arxiconfraria del Perpetu Socorro, la il·lusió i l'entrega amb la que van venerar la Mare de Déu va desembocar en la firma, a càrrec la seua santedat el papa Pius XII, del nomenament de la Mare de Déu del Perpetu Socorro com a patrona d'Almoradí l'any 1945.

El dia abans de la processó dedicada a la Mare de Déu del Perpetu Socorro es realitza una ofrena de Flores en què són partícips totes les associacions d'Almoradí, els pobles veïns i tots els habitants d'Almoradí en General.

Els fidels acompanyen el seu Mare de Déu en una processó que culmina amb la col·locació en l'altar del temple. Com a conclusió tots els presents canten l'himne "Salve Mare del Perpetu Socorro".

Quant a festes, la Setmana Santa reunix a tot el poble entorn de les processons de natzarens que desfilen per tot el poble repartint caramels als xiquets tots els dies, fins a arribar al Domingo de Resurrecció en què s'escenifica la trobe entre la imatge de Sant Joan que assenyala la Mare de Déu el lloc on es troba el seu fill Jesús. Es produïx llavors una gran solta de coloms, moment cima de la setmana Santa d'Almoradí.

Fa uns anys una de les 10 Germandats de Setmana Santa va pensar a escenificar la vida de Jesús en el passeig. Des que es va fer per primera vegada, esta obra ha calat molt fondo entre els almoradidenses i s'ha convertit en una jove tradició que arrossega a tot el poble. Però a Almoradí, la Setmana Santa no acaba fins al dilluns de Sant Vicent, dia de Pasqua en què és obligatori entre els més jóvens anar al camp a menjar-se la mona (si és possible amb ou). Açò en realitat es fa tots els dimarts de Pasqua, però el dilluns de Sant Vicent és un dia especial.

Sant Abdó i Sant Senén

A Sant Abdó i Sant Senén se'ls han conegut sempre per "Els Santicos de la Pedra". Igual que Sant Andreu, hi ha constància que les seues imatges han estat presents en les cinc esglésies d'Almoradí.

Es desconeix quan es va iniciar la devoció a estos màrtirs, que pertanyien a nobles famílies perses i que van ser immolats a Roma cap a l'any 250 d. C., encara que podria tindre alguna cosa a veure amb una enorme epidèmia que va començar a Catalunya en 1489 i que va aconseguir el regne de València ocasionant més d'11.000 morts. Orihuela va patir terriblement aquell assot i al quedar lliure de la malaltia el dia 30 juliol, Orihuela -i este nucli que va patir la plaga-, va declarar festa oficial a Sant Abdó i Sant Senén i es va acordar celebrar tots els anys una processó.

Se'ls denomina "Els Santicos de la Pedra", perquè és a ells a qui des de temps remots els agricultors d'Almoradí es dirigien en oració, demanant que el pedra o la inclemència del temps no destrossaren les collites en què tot el seu interés, esforç, energia, temps i diners havien emprat.

Al llarg dels segles, s'ha mantingut el fervor cap a ells perquè realment este terme municipal, quan hi ha hagut tempestats amb pedra, sempre ha eixit menys perjudicat que la de la contornada. És probable que alguna "ajuda" hauran tingut per a obrar el prodigi motivat per l'emplaçament del terme que està situat entre un sistema de serres d'una banda, i les llomes que delimiten la vall del Segura d'un altre, que podrien intervindre en la desviació de tempestats i borrasques.

Encara que el sector agrícola ja no siga tan predominant, en cap moment ha decrescut la devoció pels "Santicos de la Pedra" al llarg del temps.

Entre els actes que se celebren en esta Fira i Festes, cabria destacar alguns d'ells, per la relació que guarden amb la tradició d'Almoradí, com són:

Desfilada de Moros i Cristians Almoradí

Junt amb la celebració d'esta fira i festes populars dels copatrones d'Almoradí, que s'estenen durant més d'una setmana repleta d'actes i esdeveniments, se celebren les festes de Moros i Cristians que formen la "Junta Central Festera Sant Andreu". Esta Junta es compon de 7 comparses mores i 6 cristianes.

Els actes comencen amb la Retreta, que és una desfilada multicolor en què participen totes les comparses i que servix de preàmbul a estes festes.

L'inici oficial té lloc amb la presentació dels càrrecs festers i la lectura del pregó de Moros i Cristians, després del qual se celebra l'Ambaixada Mora, amb La Presa del Castillo per part de les tropes mores recordant la història d'Almoradí.

Eixe mateix dia s'obrin les casernes i kábilas en les que disfrutarem de les festes amb els comparsistas.

I a partir d'ací tenen lloc les desfilades que centren un interés especial per a tots els visitants. El primer d'ells és l'entrada mora.

L'endemà té lloc l'Entrada Cristiana, que rememora la reconquista de la localitat per part de tropes cristianes amb la simbòlica Presa del Castillo i amb la particular Ambaixada del Barril en la qual ambdós bàndols disputen per un barril de sangria, que al final degusten tots els participants a l'acte.¡CSS Vàlid! ¡HTML Vàlid! Icona de conformitat amb el Nivell Doble-A, De les Directrius d'Accessibilitat per al Contingut Web 1.0 del W3C-WAI