La Vega Online - El portal de la Vega Baja

La Vega Online convega Diputación de Alicante
23 de març de 2023    Bienvenidos | Benvinguts

Baix Segura > Festes > Bigastro

Baix Segura

Festes

Bigastro

Bigastro celebra les seues festes en quatre períodes clarament diferenciats.

Processó de la TrobadaD'ací a la Setmana Santa cal destacar la Processó de la Trobada que com en altres localitats té lloc el Domingo de Resurrecció, dotada d'un especial encant. A les set i mitja del matí ixen, d'una banda, les dones acompanyant a la Soledad, que és la Mare de Déu de Betlem, amb un manto negre; d'altra banda els hòmens acompanyen el Crist Ressuscitat. Quan es troben, una gran "Mascletá" emociona els fidels.

A principis del mes de maig se celebren les festes de "La Santa Cruz". Es creu que van començar a finals del segle XIX. Estes festes són celebrades en el barri anomenat la Creu, i sempre s'ha celebrat el cap de setmana del 5-6 de maig.

La primera creu que es va erigir en el barri era de pedra, però un vehicle fent marxa enrere li va donar un colp i la va derrocar. Llavors el segur va pagar una de ferro, que és la que actualment es troba en el barri.

La Cruz era adornada, anteriorment, per roses que arreplegaven les dones del barri, estes, també treien les seues cobertes de nóvia i les col·locaven per darrere de la creu per a adornar-la. Actualment la creu és adornada amb clavells.

El dia 15 de maig se celebra la Romeria de Sant Isidre, en la qual es trasllada el Sant des de la Cambra Agrària fins al paratge de "La Pedrera".

La festa de Sant Isidre porta molts anys celebrant-se a Bigastro. La Romeria en honor al Sant s'ha fet en uns quants llocs: la primera vegada que es va realitzar la festa de Sant Isidre allà per l'any 59 es va portar al Sant a la Pedrera, després es va portar al Pujol, on es passava la vesprada i es repartien encisams, etc.

Amb els anys la festa s'estava perdent, fins que l'any 1999, la Comparsa "Els que no perdonen" va voler tornar a reviure les festes, i eixe any es van encarregar de portar al Sant. La nova ubicació d'eixe any va ser en la zona denominada La Pedrera, (on es va portar al Sant per primera vegada).

L'efemèrides de "El Iaio", com se li coneix popularment Sant Joaquim, sobreïx dels altres. A l'octubre de 1.993 es van commemorar els 200 anys de l'arribada a Bigastro de qui hui és el seu Sant patró, immortaliltzat en una escultura de l'imatger Salzillo.

Les festes patronals se celebren del 6 al 16 d'agost en honor de Sant Joaquim. A destacar la desfilada de carrosses i penyes que es Du a terme el dia 15 d'agost i la processó multitudinària del dia 16 d'agost.¡CSS Vàlid! ¡HTML Vàlid! Icona de conformitat amb el Nivell Doble-A, De les Directrius d'Accessibilitat per al Contingut Web 1.0 del W3C-WAI